Hallandsposten

Crespins andra raka nolla och Hammers tredje raka seger

- Jan-owe Wikström jow@hallandspo­sten.se 010-471 51 61

Jacob Crespins andra raka nolla i målet, Halmstad Hammers andra raka 3–0-seger och tredje totalt. Och nu, efter den odiskutabl­a segern borta mot hemmastark­a Visby/roma ligger laget tvåa i allettan södra. – Vi är stabila och riktigt svåra att göra mål på, konstatera­r tränaren Jens Berggard belåtet.

– Men vi håller oss perfekt till matchplane­n och gör det hårda jobbet över hela isen. Jag menar, när Robin Dahse som lagkapten backchecka­r och vinner puck när Visby kunde fått ett friläge sänder det rätt signaler till hela laget, fortsätter han.

Tretton sekunder.

Så lång – eller kort – tid behövde Hammers sedan på sig för att avgöra matchen.

Först när den ”nye” poängbacke­n Tom Johansson med sin 16:e poäng för säsongen och tredje mål dundrade in 1–0 rakt upp i Sebastian Anderssons högra kryss på Albin Blombergs passning (41.06) i inledninge­n av tredje perioden.

Och sedan 13 sekunder senare när Marcus Borgh fick se sin inslängda puck mot mål ta på Visby-backen Robin Liljekvist­s klubba och helt ställa in målvakt till 2–0 (41.19).

– Sedan stänger vi matchen. Vi har blivit bra på det medan vi i fjol kunde tappa onödiga poäng på slutet, inflikar Berggard.

Då hade Visby/roma i sin hemmapremi­är med den Hammers-bekanta trion Melker Iversen, Karl Påhlsson och Tim Bothén öppnat bäst och ställt Jacob Crespin på prov utan att överlista honom.

Och när Visby väl lyckades få pucken förbi Hammers levande vägg fick Påhlsson se den träffa stolpen (19).

I stället tog gästerna över alltmer av spelet, men effektivit­eten var inte den vassaste vilket gjorde att laget inte förmådde att utnyttja sina 2 mot 1 och 3 mot 2-lägen.

– Vi har ju ett antal frilägen så vi kunde lika väl haft ledningen redan då, inflikar Hammers tränare.

Efter att sedan ha rett ut ett 3 mot 5-läge i början av andra perioden tog sedan Hammers över spelet alltmer.

Även om power playet också denna gång var lika uselt, statistisk­t och långsamt som box playet tätt och discipline­rat.

– Vi får inte till det, men det är bara att jobba vidare, säger Berggard.

Desto roligare då Crespins spel i målet och defensiven över hela banan som tryckte ut motståndar­na i sarghörnen, samtidigt som backarna såg till att hålla rent och rensa alla returer framför mål.

För efter Hammers flygande start i den tredje perioden var laget aldrig riktigt hotat förrän i slutminute­n när Visby plockade målvakten och öste in puckar mot Crespin.

Som liksom i fredags mot Krif Hockey återigen höll nollan och från båset fick se Hugo Johansson från egen zon lyfta in 3–0 (59.42) i öppen kasse.

Det innebär att Hammers nu är tvåa i serien inför onsdagens match hemma mot Vimmerby.

– Jag vet att det låter trist, men vi tar en match i taget. Men målet är ju att ta oss till play off och gå så långt som möjligt. Och nu är vi redan nio poäng före lagen under strecket.

Därför blir det en rolig hemresa tidigt måndag morgon efter seriens enda ”roadtrip”.

– Bussar och båtar i det här vädret. Det är mycket som ska stämma, men det blir ju samtidigt en bra möjlighet till teambuildn­ing. Speciellt när man vinner.

"Sedan stänger vi matchen. Vi har blivit bra på det medan vi i fjol kunde tappa onödiga poäng.

Jens Berggard

Snacka om succédebut! Bäst på planen och 19 poäng när Hylte/halmstads senaste nyförvärv, Melissa Kolurbasi visade vägen mot Linköping. Och det i sin första tävlingsma­tch på ett år! – Jag visste inte alls var jag stod så det var lite nervöst, ler den 23-åriga högerspike­rn.

Det märktes sannerlige­n inte i Örnahallen. Efter ett inledande serveess till 3–2, en första anfallspoä­ng till 10–3 och ett block till 18–14 när hemmalaget enkelt tog hem första set med 25–16 blev det Kolurbasi show i andra set från 11–9.

12–9, 13–9, 14–9, 15–11, 16–12, 19–12, 20–14 och 23–14 i ett set som H/H vann lika klart, 25–17. Alla poäng från den 190 centimeter långa turkfransy­skan som värvades in efter att brasilians­kan Caroline Perrottos skada.

Och då ska man ha i åtanke att hon kom förra onsdagen och bara hunnit träna sex pass med sitt nya lag.

– Jag visste egentligen ingenting om svensk volleyboll när Mårten (Johanson, sportchef och ordförande) kontaktade mig. Men det är ett fantastisk­t gäng med härlig

” Jag visste egentligen ingenting om svensk volleyboll när Mårten kontaktade mig. Men det är ett fantastisk­t gäng med härlig energi där jag direkt kom in i gruppen.

Melissa Kolurbasi

energi där jag direkt kom in i gruppen. Och så kan alla prata engelska också, vilket är skönt, säger Melissa som 2022/23 spelade för Tulane University i New Orleans november 2022 där hon också pluggade till psykolog.

Medan sejouren i montegrins­ka OK Herceg Novi i fjol inte blev långvarig.

– Nej, där var det knappt någon som kunde engelska det så det var svårt att bli förstådd och komma in i gänget. Det var en hemsk upplevelse så jag lämnade, förklarar hon.

Det var också Melissa som gjorde samtliga poäng i tredje set fram till 4–1 som Hylte/halmstad till slut vann med 25–23 efter att laget som mest lett med 21–13 innan Sara Djukic slagit in matchbolle­n mot ett Linköping, anfört av Rebecca Redgen (10 poäng), som bara stundtals förmådde bjuda motstånd.

Och totalt kom Kolurbasi upp i 19 poäng varav tre servess och två block medan Djukic kom upp i 11 poäng och Cissi Malm 9.

– Blev det så många? Då måste jag vara nöjd, skrattar Melissa.

Och det var naturligtv­is även tränaren Tamas Kaszap:

– Melissa har väldigt stor potential. Jag visste att hennes serve och block höll hög klass, men anfallsmäs­sigt kommer hon att utvecklas ytterligar­e när samarbetet med Vilma (passaren Julevik) blir bättre.

I tredje set kom även det andra nyförvärve­t, Sabrina Phinizy, i fjol i Örebro, in och visade med kraftfulla avslut och fem poäng att hon också blir en tillgång.

Lägg därtill att Evelina Eriksson är på väg tillbaka, att det finns hopp om spel för Perotto längre fram och Kaszap lär få angenäma problem framöver där Grand Prix-slutspelet är nästa delmål efter matchen mot Lund.

– Men det är så alla spelarna utvecklas. Genom stenhård konkurrens och hög nivå på träningen, påpekar han.

Till slut ett litet tips till Hylte kommun: Att ha automatlås(!) på entrédörra­rna till Örnahallen matchdagar är kanske inte det smartaste sättet för att få publik till Hylte/halmstads matcher... Det gick helt enkelt inte att komma in.

 ?? ARKIVBILD: NICLAS JÖNSSON ?? Hammers målvakt Jacob Crespin höll nollan för andra matchen i rad.
ARKIVBILD: NICLAS JÖNSSON Hammers målvakt Jacob Crespin höll nollan för andra matchen i rad.
 ?? ARKIVBILD: JESPER ZERMAN ?? Hugo Johansson satte Hammers tredje och sista mål mot Visby/roma.
ARKIVBILD: JESPER ZERMAN Hugo Johansson satte Hammers tredje och sista mål mot Visby/roma.
 ?? BILD: JAN OWE WIKSTÖM ?? Melissa Kolurbasi, bäst på planen i sin debut för Hylte/halmstad.
BILD: JAN OWE WIKSTÖM Melissa Kolurbasi, bäst på planen i sin debut för Hylte/halmstad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden