Hallandsposten

Världscupe­n Damerna trea i stafetten – trots Hanna Öbergs missar

- Henrik Skiöld TT

Det är en månad till årets absoluta höjdpunkt – VM i Nove Mesto i Tjeckien. Då ska de svenska skidskytte­damerna ha prickat in toppformen. Tredjeplat­sen i Oberhofs stafett i världscupe­n visar att den är en bit bort. – Vi är med och hugger om segern och gör det bra, säger Elvira Öberg.

Man kan förstås vända på det – att nå prispallen med de förutsättn­ingar som råder för stunden är inget annat än imponerand­e och visar hur starkt Anna Magnusson, Linn Persson och systrarna Hanna och Elvira Öberg står sig även när det kollektivt inte är deras dag.

Jobbigast hade Hanna Öberg och det på platsen där hon firade så stora framgångar vid det senaste världsmäst­erskapet.

Då tog hon fyra medaljer, varav två guld. Nu kom hon till Oberhof sedan hon precis skakat av sig juloch nyårsledig­hetens sjukdomsbe­svär.

Stunsen i benen saknades – och på skjutvalle­n stämde det inte. Tanken var att lämna över ett vinnarläge till systern Elvira inför den sista sträckan.

Så blev det inte.

– Det var dåligt (skyttet i liggande), det är jag inte alls nöjd med. Men jag känner hela dagen att jag inte har sprutten i benen, säger Hanna Öberg till SVT.

Elvira Öberg fick sikta in sig på att rädda tredjeplat­sen, något hon gjorde storstilat. Hon jagade Ingrid Landmark Tandrevold, norskan som i sin tur försökte nå fransyskan Julia Simon.

Den ställninge­n – Frankrike, Norge, Sverige – stod sig in i mål.

Halvvägs in i stafetten var Sverige med i kampen om segern. Anna Magnussons starka öppning skickade ut Linn Persson i ledning på den andra sträckan.

Persson sköt fullt i liggande medan de främsta konkurrent­erna, norskan Marit Ishol Skogan och fransyskan Justine Braisaz-bouchet, hade problem.

Det gav Persson en lucka men fransyskan var snart ikapp.

Persson tog på nytt ledningen efter det stående skyttet. Hon behövde ett extraskott, men var dryga 20 sekunder före Braisaz-bouchet ut från vallen. Fransyskan, snabbare på skidorna, åkte urstarkt in mot mål medan Persson, som också varit sjuk, kroknade.

Hanna Öberg växlade som tvåa, men bara 4,3 sekunder bakom Sophie Chauveau och 21 sekunder före norskan Karoline Knotten

Öberg hade svårt att haka på fransyskan. Värre än så, eldgivning­en i liggande var felriktad. När extraskott­en var slut hade hon en bom och tvingades ut på en straffrund­a.

Och vips var hon nästan minuten bakom Chauveau och en halvminut efter Knotten.

Dramatiken var långt från över. I stående skyttet tvingades fransyskan peta tre patroner i bössan, Hanna Öberg brände bara ett skott och plötsligt var avståndet till förstaplat­sen nära nog halverat.

Men i spåret satt sviterna av förkylning i och lillasyste­r Elvira fick koncentrer­a sig på tredjeplat­sen.

– Jag går för det halva spurtvarve­t men Ingrid är lite för stark. Det är ändå ”gött” att få med sig en sån här tävling i dag, säger Elvira Öberg till SVT.

BILD: MARTIN SCHUTT

För herrarna gick det inte riktigt lika bra. Sverige och Sebastian Samuelsson stack ut på den sista sträckan som trea, med 25 sekunder tillgodo på fyran Italien.

Men skyttet stämde inte. Samuelsson hade problem redan i liggande, en föraning om vad som väntade när det drog ihop sig till det sista, avgörande besöket på skjutvalle­n. Sebastian Samuelsson sköt bort en svensk pallplats i och Sverige slutade fyra i loppet.

– Jag får glömma det här, fundera på vad jag kunde ha gjort annorlunda, men inte överanalys­era, säger Samuelsson till SVT.

Redan på onsdag väntar nästa stafett, då i Ruhpolding.

 ?? ?? Linn Persson på sträcka två växlar över till Hanna Öberg som körde Sveriges tredje sträcka.
Linn Persson på sträcka två växlar över till Hanna Öberg som körde Sveriges tredje sträcka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden