Hallandsposten

Svenskorna utan pallplats när Diggins säkrade segern

Frida Karlsson siktade på seger – men blev utan en pallplats. Jessie Diggins höll för trycket och vann Tour de Ski. – Framför allt Frida hade hoppats på mer, säger Jonna Sundling som slutade femma i totalen.

- Lasse Mannheimer Ibraheem Alsalman TT

Jessie Diggins vann totalen i Tour de Ski.

Den regerande mästaren Frida Karlsson och övriga svenskor gjorde vad de kunde när det var dags för den sista etappen av Tour de Ski – 10 kilometer fristil med monsterklä­ttringen uppför Alpe Cermis.

Men Jessie Diggins, 32, höll för trycket och vann touren efter ett väl genomfört lopp. Amerikansk­an ledde sammandrag­et med 43 sekunder ner till tvåan Jonna Sundling och ytterligar­e en sekund till Frida Karlsson.

– Vi har en väldigt hög kapacitet men den sista etappen är något utöver det vanliga och vi gjorde vårt yttersta. Så långt kom vi i dag, vi kanske kommer längre en annan dag, säger Jonna Sundling.

Diggins, som såg besvärad ut i slutet, vann till slut touren med 31,6 sekunders marginal. Norskan Heidi Weng blev tvåa och finländska­n Kerttu Niskanen trea.

Bästa svenska i totalen blev Karlsson på en fjärdeplat­s och Jonna Sundling slutade femma. Linn Svahn, som vann tre etapper, blev sexa.

– Jag är väldigt nöjd med touren och stolt över slaget jag är i nu. Det känns som att vi prickade rätt, så det är kul att tävla. Nu ska jag på semester i tio dagar innan nästa race så jag ska maxa det, säger Svahn i Viaplay.

Sundling är nöjd med sin insats men konstatera­r samtidigt:

– Jag får till en bra backe, men jag tror att framför allt Frida hade hoppats på mer, men den här etappen är något utöver det vanliga.

Sophia Laukli, USA, vann söndagens etapp, hennes första världscups­eger.

Totalseger­n är Jessie Diggins andra i Tour de Ski, hon vann även 2021.

På herrsidan vann Harald Østberg Amundsen, Norge, som ledde med en minut och 34 sekunder inför avslutning­en.

Bäste svensk blev Jens Burman som slutade sjua i loppet och åtta i touren. Näst snabbaste svensk uppför Alpe Cermis var William Poromaa på plats 13.

?? BILD: ALESSANDRO TROVATI ??
BILD: ALESSANDRO TROVATI