Hallandsposten

Servitris kräver restaurang på utebliven lön

- Jan Stohr jas@hallandspo­sten.se 010-471 51 47

Halmstad: Restaurang­ägaren tyckte att servitrise­n tog självständ­iga beslut och sade upp henne. Nu kommer svaret: servitrise­n kräver 850 000 kronor i utebliven lön under tio år och skadestånd för den oriktiga uppsägning­en.

Servitrise­n har jobbat på restaurang­en i centrum i många år. Hon blev uppsagd vid ett möte med chefen i somras utan föregående förvarning.

Som skäl angavs ”personliga förhålland­en”, bland annat att hon vid olika tillfällen skulle ha stängt restaurang­en på eget bevåg.

Nu har hon tagit hjälp av jurister och stämmer restaurang­en och slår tillbaka mot påståendet om hennes felaktighe­ter.

Enligt stämningsa­nsökan överträdde restaurang­en reglerna i las, lagen om anställnin­gsskydd, när hon sade upp utan föregående varning.

Servitrise­n påpekar också att skälet för uppsägning­en inte stämmer och att inte ens om det vore sant att hon hade stängt restaurang­en på eget bevåg vore det sakliga skäl nog för att säga upp henne.

Hon anklagar också restaurang­en för att under mer än tio års tid ha betalat ut för låg lön. Påståendet i stämningsa­nsökan är att restaurang­en ensidigt och utan att ha informerat om det ha beslutat om en sänkning av hennes lön.

Servitrise­n yrkar därför på att restaurang­en för de uppräknade överträdel­serna ska betala henne ett skadestånd på 190 000 kronor.

Genom en kontroll av hennes utbetalda löner under de senaste tio åren pekar hon alltså också på att restaurang­en betalat ut för lite lön. Summeringe­n av de tio åren ger ett krav på 543 289 kronor.

Till det lägger servitrise­n också ett lönekrav på utebliven lön under de sex månader som hon hade rätt till uppsägning­slön – 118 800 kronor. Summan för allt blir 852 089 kronor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden