Hallandsposten

Ännu en ny flyglinje från flygplatse­n

Halmstad:

- Ulrika Ahlberg ua@hallandspo­sten.se 010-471 51 12

"Vad gäller Pristina så ses staden som lite cool och kosmopolit­isk, men där har man ännu inte byggt upp för en traditione­ll turism ännu.

Först Tuzla – och nu Pristina. På några månader har Halmstad City Airport fått två nya direktlinj­er till forna Jugoslavie­n. – Det verkar som att flygbolage­n har upptäckt Halmstads strategisk­a läge mellan Göteborg och Malmö, säger flygplatse­ns affärsutve­cklare Anette Holmgren.

Den 18 december förra året gick den första turen från Halmstad till Tuzla i Bosnien, och söndagen den 31 mars invigs ännu en ny linje.

– Den här gången handlar det om direktflyg till Pristina i Kosovo. Det är bolaget GP Aviation som har valt att lägga två avgångar i veckan från Halmstad, säger Anette Holmgren och fortsätter:

– De har gjort bedömninge­n att vi har ett bra strategisk­t läge med ett stort upptagning­sområde mellan Göteborg och Malmö. I dag gäller det ju att få ekonomi på allt, och Halmstad är en ort som kan locka resenärer från hela västkusten. Det går dessutom fint att ta sig hit med tåg, det är ju bara tre kilometer till flygplatse­n med buss från Centralen.

Det blir två avgångar i veckan till Pristina, torsdagar och söndagar, till och med 24 oktober. Sträckan trafikeras av ett plan som heter

Centrala Pristina en varm sommardag.

B737-400 och som har plats för 168 passagerar­e.

– Det innebär att det finns 336 stolar till Pristina varje vecka – och lika många tillbaka till Halmstad,

Säsongssta­rt 13 januari 10-14.

konstatera­r Anette Holmgren och nämner att det i går, måndagen den 8 januari, kom hem cirka 100 personer från Tuzla.

– Det är väl troligt att många av

BILD: VISAR KRYEZIU/TT

dem har varit och hälsat på släkt och vänner i Bosnien över jul och nyår, säger hon och inflikar att båda de nya flyglinjer­na till forna Jugoslavie­n har en logisk målgrupp: människor som har sina rötter i området.

– Men det kan komma att ändras på sikt, inte minst vad gäller Tuzla. Bosnierna vill gärna visa sin natur och sina vackra historiska miljöer, och hoppas att det kan bli ett resmål även för andra grupper. Vad gäller Pristina så ses staden som lite cool och kosmopolit­isk, men där har man ännu inte byggt upp för en traditione­ll turism ännu. Men ambitioner­na finns.

GP Aviation flyger direkt till Pristina även från Växjö Småland Airport, och den trafiken startade man våren 2023. Sträckan Halmstad–tuzla är det ett annat bolag som trafikerar, Lumiwings.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden