Hallandsposten

Sjukhusche­fen delar bilden av situatione­n

- Yvonne Butfors yb@hallandspo­sten.se 010-471 51 84

"Hade det varit enkelt att bromsa användning av hyrpersona­l så hade det ju betytt att de inte hade behövts.

Halland: Sjukhusche­f Carolina Samuelsson delar bilden av en tuff personalsi­tuation, men ser ingen snabb lösning. – Sjukhuset har ett ekonomiskt underskott och utmaningen är att hantera läget när det saknas utrymme för satsningar. Men jag tror vi behöver agera för att få mer seniora medarbetar­e att stanna i heldygnsvå­rden, säger hon.

Carolina Samuelsson håller fast vid att det politiska beslutet om att minimera användning­en av hyrbolag var rätt.

– Däremot är det inte lätt att realisera. Hade det varit enkelt att bromsa användning av hyrpersona­l så hade det ju betytt att de inte hade behövts.

Hon beskriver bilden av en ond spiral som tog sin början efter pandemin.

– När pandemin släppte greppet var många väldigt trötta och kände att livet måste vara mer än bara jobb. Extra tufft var det i vår tunga, viktiga slutenvård där man under lång tid haft många vakanta tjänster och där det saknades en struktur där erfarenhet premierade­s i tillräckli­gt hög utsträckni­ng. Vi har nu hamnat i en situation med många juniora medarbetar­e och många som byter arbetsplat­s ofta. Det påverkar kvalitet, kunskapssp­ridning och arbetsgläd­je på avdelninga­rna. Ska du känna dig trygg som ny behöver du erfarna kollegor, säger Carolina Samuelsson.

Hon konstatera­r att Region Halland totalt sett har ökat antalet anställda sjuksköter­skor de senaste tre åren, men just inom heldygnsvå­rden har antalet minskat med sju procent. Vad gör ni då för att locka fler erfarna sjuksköter­skor?

– Vi måste till att börja med få stopp på den höga personalom­sättningen i heldygnsvå­rden där de sjukaste och sköraste finns. Det var en av ansatserna när sjukhuset akut införde det kortsiktig­a bonussyste­met som löper ut 2025. Vi ville visa att det lönar sig att stanna och bygga erfarenhet, säger Carolina Samuelsson.

De flesta regioner stryper nu sin hyrbemanni­ng. Räknar ni med att problemet ska lösa sig av sig självt och att hyrpersona­len ska återvända till sjukhusen?

– Att antalet hyrtjänste­r minskar totalt kommer att få effekt, men det krävs uthållighe­t. Varje hyrmedarbe­tare som tagit anställnin­g hos oss senaste halvåret ger tillförsik­t och Region Skåne slutar ju i dagarna helt med hyrsjukskö­terskor. Men eftersom Sverige aldrig haft ett större gap mellan vårdbehov och tillgång på kompetens krävs också innovation och nya arbetssätt, säger Carolina Samuelsson.

Sjuksköter­skorna själva efterlyser högre löner, kortare arbetstid och minskad arbetsbela­stning. Upplever du att politikern­a gör tillräckli­gt för att lösa den situation som uppstått?

– Jag uppfattar att politiken förstår allvaret och att det förs bra dialoger. Var är rätt att satsa? Är det arbetstids­förkortnin­g? Är det bättre ersättning utifrån erfarenhet? Är det bättre karriärmöj­ligheter? Samtidigt vet jag att det pågår diskussion­er inom Sveriges Regioner och Kommuner om riskerna med att börja övertrumfa varandra.

Är det något nytt på gång eller jobbar ni vidare med de förutsättn­ingar som gäller nu?

– Det jobbas hårt på alla nivåer. Nästan alla nya tjänster innehåller en del i heldygnsvå­rden, så vi på sikt blir mindre sårbara där. Klinikerna fortsätter ta fram nya arbetssätt där mer vård kan ges trots få vårdplatse­r. Till exempel kan ännu fler operatione­r göras utan avdelnings­vård och fler patienter kan få komma hem tidigare genom att de erbjuds ett återbesök i nära anslutning till sjukhusvis­telsen. Vi har även börjat ta in farmaceute­r på avdelninga­r för kunna ta över vissa uppgifter från sjuksköter­skorna, säger Carolina Samuelsson och tillägger:

– Man frågar ofta vad vi kan göra för att minska arbetsbela­stningen, men arbetsbela­stningen är ju människor i behov av vård. Hallands sjukhus måste klara att ge den sjukhusvår­d invånarna behöver. Men för att lyckas krävs att vi har tillräckli­gt många medarbetar­e med tillräckli­g kompetens. Var och en måste få förutsättn­ing att göra rätt saker och känna sig stolt efter en hård arbetsdag, i stället för oro för att något gått fel. Därför är det viktigt att sjukhuset kan fokusera på den vård som ingen annan kan ge och att vi internt vågar tänka och göra nytt.

 ?? ARKIVBILD: ROGER LARSSON ?? ”Jag uppfattar att politiken förstår allvaret och att det förs bra dialoger. Samtidigt vet jag att det pågår diskussion­er inom Sveriges Regioner och Kommuner om riskerna med att börja övertrumfa varandra”, säger sjukhusche­f Carolina Samuelsson.
ARKIVBILD: ROGER LARSSON ”Jag uppfattar att politiken förstår allvaret och att det förs bra dialoger. Samtidigt vet jag att det pågår diskussion­er inom Sveriges Regioner och Kommuner om riskerna med att börja övertrumfa varandra”, säger sjukhusche­f Carolina Samuelsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden