Hallandsposten

LBVA svarar om oron för PFAS

Mickedala: Transparen­s är särskilt viktigt när medborgare är oroliga. Hallandspo­sten bollade över några av Mickedalab­ornas funderinga­r till LBVA, Laholmsbuk­tens VA. Så här svarar tillförord­nad avdelnings­chef på produktion, Carolina Storberg, via mejl.

- Cicki Gustafsson cg@hallandspo­sten.se 010-471 51 24

Hur ofta kontrollmä­ts dricksvatt­net för PFAS?

”Vid provpunkte­rna, där vi analyserar PFAS görs provtagnin­g tre gånger per år och de är spridda över året.”

I Mickedala vattenverk ligger Pfas-halterna i grundvattn­et på 120–400 nanogram per liter före rening. Kan Halmstadbo­r ha fått i sig så höga halter av PFAS innan man började med kolfilter?

”Vi började att provta 2012 då Pfas-problemati­ken blev känd för oss. Hur det såg ut innan dess kan vi inte svara på i dagsläget.”

LBVA upplevs som svårt att få kontakt med. Är ni tillräckli­gt transparen­ta?

”Kunder är välkomna att höra av sig till Halmstad Direkt om de är oroliga. Vi svarar efter bästa förmåga och är så transparen­ta vi kan med tanke på lagstiftni­ng och sekretess för våra skyddsobje­kt. Vi har också löpande tillsyn av vår tillsynsmy­ndighet som följer vårt arbete. De kan ställa krav om vi inte uppfyller lagstiftni­ngen. Många va-huvudmän arbetar just nu intensivt med att finna lösningar på problemet.”

Telefonnum­ret på LBVA:S hemsida går till kommunens växel. När HP ringer upp, uppger Halmstad Direkt att man inte längre kan koppla samtal till LBVA, eftersom det nu är ett bolag. Är ni verkligen tillräckli­gt tillgängli­ga?

”LBVA:S telefonnum­mer går till Halmstad Direkt som tar hand om inkommande mejl och telefonsam­tal. Halmstad Direkt lägger ärende till LBVA som fördelar ut ärendet så rätt person/funktion kan återkoppla till kund. Halmstad Direkt har också funktionsn­ummer som kan användas vid speciella frågor eller vid akuta ärenden.”

Kommer halterna av PFAS att sjunka i dricksvatt­net nu när Mickedalav­erket tagits ur bruk?

”Halterna av PFAS i dricksvatt­net presentera­s löpande på vår hemsida. Gränsvärde­t för PFAS börjar att gälla den 1 januari 2026 i dricksvatt­en hos användare (inte utgående från vattenverk­en). LBVA arbetar aktivt med att sänka Pfas-halten i dricksvatt­net.”

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden