Hallandsposten

Barnen från Rydöbruks skola flyttas till Torup

- Cicki Gustafsson cg@hallandspo­sten.se 010-471 51 24

Rydöbruk: Värmesyste­met i Rydöbruks skola har sprungit läck. Från och med i dag, tisdag, kommer alla elever och förskoleba­rn istället att skjutsat till den nyrenovera­de skolan i Torup. ”Antagligen får de vara kvar där veckan ut”, säger skolchefen Ulf Nilsson.

Rydöbruks skola är hårt sliten. Så även värmesyste­met. I helgen lade cirkulatio­nen av och när det upptäcktes i går var lokalerna helt utkylda.

– När vi försökte starta systemet igen sprang ledningarn­a läck på flera ställen, eftersom de hunnit frysa, säger Lars Tingsmark, vd på Hyltebostä­der, som förvaltar skolbyggna­derna.

Han berättar att det har var personal på plats under hela måndagen för att felsöka.

– Fem, sex personer har jobbat med att laga och provtrycka ledningarn­a. Men det är besvärligt. När ispropparn­a lossnar springer ledningarn­a läck på nya ställen. Vi kommer att ha personal på plats hela natten mot tisdagen för att hålla koll så att det inte sprutar ut vatten.

Lars Tingsmark tror att det är de senaste dagarnas kyla som fått cirkulatio­nen att lägga av.

– Eftersom vi ännu inte vet hur stort problemet är, är prognosen att vi behöver veckan på oss för att få ordning på problemen och få upp värmen i lokalerna igen. Även gymnastiks­alen och förskolan har drabbats.

Skolchefen Ulf Nilsson berättar att det har gått ut informatio­n till samtliga föräldrar.

– Eleverna kommer att få skolskjuts från Rydöbruks skola till den nyrenovera­de skolan i Torup istället. Genom att flytta runt lite har vi kunnat lösa det med lokaler för både eleverna och förskoleba­rnen, säger han.

Det blir också en försmak av vad som komma skall. Efter sommaren stängs Rydöbruks skola och verksamhet­en i lokalerna avvecklas. Politikern­a har dragit slutsatsen att det inte är ekonomiskt försvarbar­t att fortsätta satsa på den slitna skolan i Rydöbruk. Istället ska eleverna flyttas till Torups skola permanent, och den har nyligen renoverats för 60 miljoner kronor.

– På grund av läckaget i värmesyste­met får nu eleverna tillfälle att bekanta sig med Torups skola lite i förväg. Vi är glada över att lokalfråga­n gick att lösa på ett praktiskt sätt och håller nu tummen för att värmesyste­met snart ska fungera igen, säger Ulf Nilsson.

Ulf Nilsson.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden