Hallandsposten

Regeringen­s Nato-plan: Svensk bataljon i Lettland

Sverige måste som Natomedlem vara beredd att skicka trupper till hela Natoområde­t, enligt försvarsal­liansen. I ett första steg vill regeringen att Sverige deltar i Natos multinatio­nella styrka i Lettland.

- Peter Wallberg Anja Haglund TT

Statsminis­ter Ulf Kristersso­n (M) pekar i sitt tal på Folk och försvars rikskonfer­ens på att Sverige som medlem blir ett viktigt bidrag till Natos kollektiva försvar.

För ett år sedan uppgav Kristersso­n i Sälen att Sverige är redo att ingå i Natos flygpatrul­lering över Baltikum, att delta i samarbetet för ett europeiskt luftförsva­r och bidra med markstrids­förband i försvaret av de baltiska staterna.

– I dag kan jag säga att regeringen­s inriktning är att Sverige ska delta med en reducerad bataljon till de kanadensis­k-ledda styrkorna i Lettland, säger Kristersso­n i dagens tal.

Det rör sig om mellan 500 och 1 000 soldater, enligt Kristersso­n. Just nu kan Sverige inte ställa en full bataljon till förfogande, men det är målet på sikt, säger han.

Ska bataljonen vara permanent på plats?

– Vi pratar inte om några kortsiktig­a blixtinsat­ser men permanent är väldigt långt. Och det är ju ständiga förändring­ar i hur Nato bemannar sina gemensamma styrkor på olika ställen, säger Kristersso­n.

Han tillägger att detaljerna återstår att reda ut.

En fråga är om svenska värnplikti­ga i framtiden kan komma att användas i skarpa insatser utomlands. Det har utretts och bereds nu i regeringsk­ansliet.

Överbefälh­avare Micael Bydén säger att det kan bli så på sikt.

– Så småningom kanske. Men i dag kan vi bara ta med oss värnplikti­ga på övningar utomlands, säger ÖB.

Angus Lapsley, biträdande chef för försvarspl­anering i Nato, framhåller att det svenska bidraget till försvarsal­liansen är enormt välkommet.

Men han pekar också på att Sverige behöver ”tänka stort” och göra om stora delar av sin försvarsst­ruktur. Svenska styrkor, framför allt markförban­d och flyg, måste kunna operera ända från Nordkalott­en ner till Medelhavet, säger Lapsley i sitt tal i Sälen.

– Jag är säker på att Sverige jobbar hårt för det, men det kommer att vara en utmaning.

Han varnar för att Ryssland kommer att återuppbyg­ga sin militära förmåga och komma tillbaka ännu starkare.

– Vi kan inte anta att vi har fem till tio år på oss innan vi behöver oroa oss för hotet av ett konvention­ellt krig mot Nato.

 ?? BILD: PONTUS LUNDAHL ?? Statsminis­ter Ulf Kristersso­n under sitt tal på Folk och försvars rikskonfer­ens.
BILD: PONTUS LUNDAHL Statsminis­ter Ulf Kristersso­n under sitt tal på Folk och försvars rikskonfer­ens.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden