Hallandsposten

ÖB: Det är slut på bekvämligh­eten

- TT

Överbefälh­avare Micael Bydén uppmanar alla att förbereda sig mentalt inför att även Sverige skulle kunna hamna i krig. – Det är helt enkelt slut på bekvämligh­eten som vi känner den, sade han i sitt tal på Folk och försvars rikskonfer­ens i Sälen.

ÖB inledde sitt anförande med att visa bilder på sönderbomb­ade hus i Ukraina.

– Det är så det ser ut när livet vrids ur led. Tror ni att detta skulle kunna vara Sverige?säger Bydén.

Han underströk att ”allt avgörs med svaret på den frågan” – som tempot, pengar, inställnin­gen och beslut i strävan att rusta Sveriges militära och civila försvar.

Bland åhörarna fanns många anställda och chefer på myndighete­r som har en viktig del i Sveriges totalförsv­ar.

– Det är helt enkelt slut på bekvämligh­eten som vi känner den. Omvärldsut­vecklingen kräver mer av oss, sade ÖB.

ÖB:S budskap ligger i linje med vad ministern för civilt försvar, Carl-oskar Bohlin (M), uppgav i söndags, att Sverige kan hamna i krig. Bakom budskapen finns en oro för att förberedel­serna för att Sverige ska klara kris och krig går för långsamt på flera håll, bland annat inom myndighete­rna.

ÖB underströk att budskapets betydelse inte förminskas av att Rysslands militära förmåga nu minskar genom kriget i Ukraina och av att Sverige räknar med att snart vara med i försvarsal­liansen Nato.

– Vi är säkrare inom försvarsal­liansen, men vi är inte är försäkrade mot att behöva slåss för det vi tror på, sade Bydén.

Bland försvarspo­litiker finns också en oro för att Försvarsma­ktens upprustnin­g går för långsamt. Det finns också en tveksamhet till vad ÖB föreslagit när det gäller Försvarsma­ktens upprustnin­g 20252035. Han vill senarelägg­a uppbyggnad­en av två armébrigad­er, för att i stället satsa på att snabbt stärka andra förband så att de kan delta i Natoinsats­er.

– Vi ska inte bara vara en stark försvarsma­kt om tio år och vi ska leverera stärkt militär förmåga snabbare än så och vi ska kunna göra det i gemensamma (Nato) operatione­r, sade ÖB.

– Det är grunden i vårt råd inför nästa försvarsbe­slut.

För att Försvarsma­kten ska kunna skynda på upprustnin­gen hade Bydén en önskan till politikern­a.

– För mycket detaljstyr­ning just nu, kan göra att vi inte går fram i den takt vi behöver.

 ?? BILD: PONTUS LUNDAHL ?? Överbefälh­avare, ÖB, Micael Bydén under sitt föredrag vid dagens program på Rikskonfer­ensen Folk och Försvar 2024 på Sälens Högfjällsh­otell.
BILD: PONTUS LUNDAHL Överbefälh­avare, ÖB, Micael Bydén under sitt föredrag vid dagens program på Rikskonfer­ensen Folk och Försvar 2024 på Sälens Högfjällsh­otell.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden