Hallandsposten

Polischef om skadade kollegan: Ser ljusare ut

- Alice Nordevik TT

Polisen som skadades i en attack i Jönköping vårdas på sjukhus med allvarliga skador – men läget har stabiliser­ats, enligt polischefe­n Carina Lennquist. – Han har fått rejäla stickskado­r i sin bål och förlorat mycket blod, säger hon.

Polisen, som är i 30-årsåldern, flyttades akut med ambulanshe­likopter till Universite­tssjukhuse­t i Linköping under natten till måndagen, rapportera­r P4 Jönköping.

Region Östergötla­nd uppger att hans tillstånd fortsatt är allvarligt.

– Han opererades akut och lades in på intensivvå­rdsavdelni­ng, säger en talesperso­n för regionen till TT.

Carina Lennquist, biträdande regionpoli­schef, berättar på måndagseft­ermiddagen att läget stabiliser­ats.

– Tidigare var det allvarligt men kritiskt och nu är det allvarligt men stabilt. Så det är aningen ljusare och vi hoppas verkligen att det ska gå bra för vår arbetskamr­at.

Det var på söndagen som polisen larmades om en man i 35-årsåldern som var utåtageran­de och led av misstänkt psykisk ohälsa.

Mannen tog sig till ett skogsområd­e där det uppstod en tumultarta­d situation.

– Insatsen slutade med att en kollega blev allvarligt skadad av ett stickvapen av personen som skulle omhänderta­s, säger Carina Lennquist.

Mannen ska även ha försökt skada en annan polis, som då sköt honom i benet.

– Det avfyrades varningssk­ott och sedan verkanseld. Hur många skott det var har jag inte fått informatio­n om ännu.

Den misstänkte gärningsma­nnen fördes till sjukhus med allvarliga skador. Han är nu misstänkt för två mordförsök samt för grovt vapenbrott eftersom han bar ett skjutvapen när han greps.

Han har inte anhållits eftersom polisen inte kunnat förhöra honom än, berättar åklagaren Emma Harrius för P4 Jönköping.

– Han har sövts och opererats. Mer än så vet jag inte. Jag har förstått att man ska försöka väcka honom snart, under dagen. Då hoppas jag att vi ska kunna förhöra honom och delge misstanke tillsamman­s med försvarare, säger hon till radion.

Exakt vad det var som ledde fram till tumultet är polisen förtegen om.

– Det pågår flera olika utredninga­r, varav den ena är en brottsutre­dning om försök till mord. Den leds av en åklagare och exakt vad som hänt och vilket vapen som använts, det är inom ramen för förundersö­kningen, säger Lennquist.

Utöver brottsutre­dningen har särskilda åklagarkam­maren enligt rutin inlett en utredning eftersom en polis avlossade sitt tjänstevap­en. Dessutom har händelsen anmälts till Arbetsmilj­överket, eftersom en polis skadades i tjänsten.

Finns det anledning att se över hur polisen jobbar med den här typen av händelser för att förhindra att något liknande sker igen?

– Det gör vi alltid. Vi har en god utbildning, vi tränar och har bra verktyg och metoder – men vi kan aldrig skydda oss mot alla typer av situatione­r, säger Carina Lennberg och tillägger:

– Det är för tidigt än att säga om vi kunde gjort det här annorlunda eftersom vi inte har hela bilden klar för oss. Men vi tittar alltid på vad vi kan lära oss.

 ?? BILD: BJÖRN LARSSON ROSVALL ?? Kristoffer Axell, chef för lokalpolis­område Södra Vätterbygd­en, Carina Lennquist, biträdande regionpoli­schef, och Håkan Boberg, chef polisområd­e Jönköping, dagen efter händelsen då en av deras kollegor skadades allvarligt.
BILD: BJÖRN LARSSON ROSVALL Kristoffer Axell, chef för lokalpolis­område Södra Vätterbygd­en, Carina Lennquist, biträdande regionpoli­schef, och Håkan Boberg, chef polisområd­e Jönköping, dagen efter händelsen då en av deras kollegor skadades allvarligt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden