Hallandsposten

”Vår son vägrar låta oss träffa vårt barnbarn”

Stina Hindström, leg. psykolog, svarar på frågor om föräldrask­ap och emotionell­a problem

- Ett varmt lycka till.

Hej!

Vi fick ett barnbarn för cirka 2 år sedan. Det första året fick vi se men inte röra honom, men det senaste året har vi inte fått träffa honom alls. Vi är farmor och farfar, men det gäller även mormor och morfar som inte heller får träffa sitt barnbarn. Vi har förstått att pappan inte får ha sin son ensam, för då är mamman rädd för att vi ska träffa honom.

Vi är helt förtvivlad­e och vet inte vad vi ska göra. Har vi någon rätt att få träffa honom? Från en förtvivlad farmor och farfar

• Hej!

Jag förstår att ni känner förtvivlan, både far- och morföräldr­ar. Som vill få vara delaktiga. Situatione­n låter ledsam för mamman och pappan som blir helt utan ert stöd och för det lilla barnet som inte får känna er närvaro.

Som ni säkert vet finns det ingen lagstiftni­ng som säger att den äldre generation­en har rätt till umgänge med sina barnbarn. Eller skyldighet­er att hjälpa till och vara stöd. Det är bara något som är självklart i en del familjer. Mångas idealbild. Motsatsen till hur ni har det.

På din korta text förstår jag att det varit en gradvis försämring. Ni fick i alla fall se barnet i början. Jag undrar om du har någon som helst aning om vad det handlar om? De vanliga omsorgsimp­ulserna har möjligen spårat ur, till ett extremt beskyddand­e. Eller så har mamman i och med föräldrask­apet omvärderat sina relationer. Kanske tycker hon att ni har en skadligt inverkan. Alla fyra. Om det inte är så att ni även tidigare hade avstånd och isolering er emellan.

Det du beskriver låter oavsett inte riktigt sunt. Försök ändå förstå vad det handlar om. Även om förklaring­en möjligen för er saknar både logik och sans. Först via kontakt med er son. Vet ni hur han har det och hur han mår? Vad tycker han om situatione­n? Det låter inget vidare att mamman tycker sig kunna bestämma att han inte får ha sonen ensam. Det har hon faktiskt inte rätt till om de har gemensam vårdnad.

Men var inte kritiska och förändring­sfokuserad­e i samtal med honom. Ha tålamod. Var lugna och förstående när ni lyssnar. Jag hoppas ni kan få hans förtroende och ärlighet.

Jag tror även att ni äldre behöver ta stöd av varandra. Förtvivlan är en svår känsla som kan fungera förlamande. Tynga ner som yllefilt som glömts ute i regn. Låt den inte ta över. Ni kan inte tvinga fram förändring. men det finns annat ni kan göra – som att kontakta morföräldr­arna och få deras bild.

Förstår de sin dotters val?

Möjligen ligger årtal av upplevt svek bakom hennes beslut. Eller så känner de till en problemati­k som faktiskt hjälps med vård.

Jag hoppas att ni fyra kan hitta stöd i varandra. Begripligh­et. Och gemensamt komma fram till om de ganska nyblivna föräldrarn­a behöver er hjälp. Var klarsynta kring om barnbarnet har det bra i allmänhet – trots isoleringe­n från er. Eller om isoleringe­n gäller från allt och faktisk är skadlig för hans hälsa och utveckling. Det är det viktigaste att ha fokus på.

Hur har barnet det, på riktigt? Släpp inte det även om tiden går. Och om ni blir på riktigt oroliga för hans välbefinna­nde kan ni ringa socialtjän­sten för rådgivning.

Er situation är sorglig och svår. Och samtidigt inte alldeles ovanlig. Kanske har ni märkt det i frågor som återkommer i denna spalt. Det är mycket lättare att berätta om fin kontakt än brutna relationer och bortstötni­ng. Därför hör man inte hur vanligt det faktiskt är. Så nu vet ni att ni inte är ensamma i det svåra. Ha tålamod och tänk långsiktig­t. Vårda kontakten med er son och med hans svärföräld­rar. Ha ert barnbarns bästa för ögon även när ni inte ser honom.

"

Er situation är sorglig och svår. Och samtidigt inte alldeles ovanlig.

 ?? GENREBILD: HASSE HOLMBERG ??
GENREBILD: HASSE HOLMBERG
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden