Hallandsposten

Storbanker­nas aktieutdel­ning: 90 miljarder

- Joakim Goksör Olle Lindström TT

Medan hushållen tyngs av räntebörda­n rusar bankernas vinster. Och nu väntar ägarnas belöning. Storbanker­nas samlade aktieutdel­ningar bedöms i år landa kring 90 miljarder kronor, en ökning med 24 procent jämfört med året före.

Det är snart bokslutsti­der och därmed kommer besked om hur stora aktieutdel­ningar som ägarna kan förvänta sig senare i vår.

De fyra svenska storbanker­nas aktieutdel­ning väntas i år bli 89,6 miljarder kronor, enligt den internatio­nella nyhetsbyrå­n Bloombergs prognos. Det är 17 miljarder kronor eller 24 procent mer än året innan.

Årets utdelning från de fyra bankerna blir därmed lika stor som Sveriges försvarsbu­dget.

Så hur kan bankerna tjäna och dela ut rekordmyck­et mitt i krisen?

– De lånar ut till hög ränta medan inlåningsr­äntan inte hängt med upp, säger Molly Guggenheim­er, aktieanaly­tiker på Danske Bank.

Det är vad som på banksvensk­a kallas räntenetto – en intjäning som under fjolåret rusade med 30-40 procent och lyfte de samlade helårsvins­terna (efter skatt) för de fyra storbanker­na till rekordhöga 155 miljarder kronor förra året, enligt Bloombergs sammanstäl­lning av prognos.

– Bankerna lever i de bästa av världar just nu, säger Frida Bratt, sparekonom på nätbanken Nordnet.

De ökade vinsterna kommer i första hand inte på utlåningen.

– Utan det är faktiskt på inlåningen där sparräntor­na inte följt med upp. Just på bolånen har marginaler­na sjunkit något, säger Frida Bratt.

Hon tycker sig dock se en ökad medvetenhe­t hos bankkunder att man kan få bättre ränta på sparpengar­na om man är beredd att flytta dem. Men ändå, det blir alltid debatt kring bankernas vinster, speciellt när det är hushållen, och företagen, som står för notan.

– Det kan sticka i ögonen, säger Frida Bratt.

Politikern­a brukar också hänga på, det är lätt att kritisera bankerna, konstatera­r hon. Socialdemo­kraterna föreslog i höstas en tillfällig skatt på bankernas vinster och finansmini­ster Elisabeth Svantesson har tidigare flaggat för att det kan behövas politiska initiativ för att öka konkurrens­en på bankmarkna­den.

– Det är riskfritt att ifrågasätt­a bankerna, oavsett om det finns skäl eller inte, säger Frida Bratt.

Men den värsta bankfesten kan vara över, tror hon och får medhåll av Molly Guggenheim­er. Kreditförl­usterna kan komma att öka i lågkonjunk­turen.

– Lånevolyme­rna är relativt låga

BILD: HENRIK MONTGOMERY

i lågkonjunk­turen samtidigt som räntenetto­t lär gå ner när räntorna bedöms falla i år, säger Guggenheim­er som därmed ser fallande bankvinste­r i år.

Banktoppar­na själva brukar försvara de högre vinsterna på kundernas bekostnad med vikten av lönsamma banker. Och i viss mån håller Bratt och Guggenheim­er med, även om det är en balansfråg­a.

– Starka banker har varit viktigt för oron i fastighets­sektorn. Stabilitet är är positivt för samhällsek­onomin, säger Molly Guggenheim­er.

” Bankerna lever i de bästa av världar just nu Frida Bratt Sparekonom Nordnet

 ?? ?? Swedbanks vd Jens Henriksson Michael Green, vd Handelsban­ken, Nordeas Frank Vang-jensen och SEB:S vd Johan Torgeby.
Swedbanks vd Jens Henriksson Michael Green, vd Handelsban­ken, Nordeas Frank Vang-jensen och SEB:S vd Johan Torgeby.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden