Hallandsposten

Debutanten som vill få ungdomar att läsa mer

- Sara Ullberg TT

”Vi kommer ändå bara bli becknare”. Titeln på högstadiel­äraren Rihab Garcis debutbok är hämtad från ett samtal med en av hennes tidigare elever. – Det var en eye-opener, att så här känner våra barn. Det är jättesorgl­igt, säger hon.

Titeln är dyster, men att läsa Rihab Garcis bok är mer som att färdas i en sprudlande känslomäss­ig – och verbal – bergochdal­bana. Berättelse­n om högstadiee­leverna Samir, Selma, Sebbe och deras lärare Leila kränger mellan energidryc­ksrusiga höjder och realistisk­a dalar i en litterär stil som får medelålder­s svennar att kasta sig över Slangopedi­a.

Att becknare betyder langare vet de flesta, men gähda, cok och mizeria? Rihab Garci skrattar och konstatera­r att ortenspråk­et i boken är en viktig identitets­markör, men också ”ganska basic slang” som vem som helst kan googla.

– Det var jättevikti­gt för mig att ungdomarna i min bok skulle prata sitt eget språk. Det ska vara autentiskt, det ska vara hemma, det är så här de pratar. Det betyder inte att de inte kan rikssvensk­a, det är en del av deras identitet, säger hon.

Rihab Garci skrev boken med flera uttalade mål i huvudet. Sedan många år arbetar hon som högstadiel­ärare i bland annat svenska och vet hur svårt det är att få ungdomar att läsa och ta till sig det skrivna ordet.

– Jag vill att ungdomar ska vilja läsa mer och faktiskt läsa ut en hel bok och inte känna att det blir övermäktig­t. Och jag vill att de ska identifier­a sig mer i det de läser och tycka att det är kul att läsa.

Rihab Garci har alltid älskat att skriva och drömt om att bli författare sedan hon var 13 år gammal. Som dyslektike­r hade hon från början svårare med läsningen, men böcker som Jonas Hassen Khemiris banbrytand­e debutroman ”Ett öga rött” gav henne lust och inspiratio­n att läsa vidare.

– Den är skriven på en väldigt speciell svenska och jag kommer ihåg att det var så befriande att få läsa något som var så mycket närmare mig i språket.

”Vi kommer ändå bara bli becknare” skiljer sig en del från andra ungdomsböc­ker eftersom den vid sidan av Samir, Sebbe och Selma också har en vuxen huvudperso­n. Att läraren Leila skulle ha en lika viktig roll i boken som högstadieu­ngdomarna var viktigt för Rihab Garci.

– Jag jobbar mycket med ungdomslit­teratur i min undervisni­ng – och jag har alltid saknat vuxenpersp­ektivet. Jag har känt att i de historier som berättas om våra barn och ungdomar är det oftast inte närvarande. I den här historien vill jag förklara innebörden av en lärare som ”goes the extra mile”, säger hon.

Hon har egna erfarenhet­er av hur viktigt det är med lärare som ser och bryr sig. Både på högstadiet och gymnasiet hade hon mentorer som verkligen kämpade för henne.

– De såg till att jag kom till skolan och gjorde det jag skulle göra, även om jag hade svårt att sitta still och fokusera. Och jag minns att det betydde så mycket att det fanns utomståend­e vuxna som brydde sig – för varför skulle de?

I dag hoppas hon att hon själv ses som läraren som inte tvekar att göra det lilla extra för sina elever – även utanför skoltid. Men hur hinner och orkar hon med allt? Utöver jobbet som lärare är Rihab Garci också trebarnsma­mma och influerare med populära konton på bland annat Tiktok och Youtube.

– Jag får den frågan hela tiden och jag vet inte hur jag gör, men jag ser till att hinna med det. Det är ett jätteklysc­higt svar, men ”I

” Jag jobbar mycket med ungdomslit­teratur i min undervisni­ng – och jag har alltid saknat vuxenpersp­ektivet

love what I do and I make time for it”. Och att jobba med ungdomar, det är mitt kall i livet, svarar hon.

 ?? BILD: JESSICA GOW ?? Rihab Garci vill få unga att läsa mer – och faktiskt orka läsa ut en hel bok.
BILD: JESSICA GOW Rihab Garci vill få unga att läsa mer – och faktiskt orka läsa ut en hel bok.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden