Hallandsposten

Experten: ”Inga svindlande halter av PFAS i vattnet”

Halmstad:

- Cicki Gustafsson cg@hallandspo­sten.se 010-471 51 24

Halterna av PFAS i Halmstads dricksvatt­en är inte i närheten av de som har uppmätts i Ronneby i Blekinge. Där uppgick halterna till 10 380 nanogram per liter vid användarna­s vattenkran­ar. Den högsta halt som uppmätts hos användare i Halmstad är 25 nanogram, enligt Laholmsbuk­tens VA.

– Vid en sådan jämförelse är det definitivt inga svindlande halter av PFAS i Halmstads vatten, säger Lina Hagvall, miljöhygie­niker på Arbetsoch miljömedic­in Syd.

Lina Hagvall är kemist i botten och i sin yrkesroll kan hon hjälpa till att ge lite perspektiv – och kanske till viss del även lindra oron som en del känner, med tanke på att även Halmstads dricksvatt­en på sina håll har högre halter av PFAS än önskvärt.

Linas arbetsplat­s, Arbets- och miljömedic­in Syd, har som uppgift att undersöka och analysera ohälsa som misstänks ha med miljö eller arbetsmilj­ö att göra. Bland annat utreder man samband mellan exponering av ett ämne och sjukdom hos enskilda personer. Arbetet inkluderar även forskning.

–Just nu får vi förstås många frågor om PFAS, säger Lina.

Högsta domstolen slog nyligen fast att det räknas som personskad­a att ha mycket höga halter av PFAS i blodet. I Ronneby fick invånarna i sig PFAS genom förorenat dricksvatt­en. Det handlade alltså om skyhöga halter på över 10 000 nanogram per liter vatten.

I Halmstad är den högsta halt av PFAS som uppmätts i dricksvatt­net 25 nanogram per liter vatten, enligt Laholmsbuk­tens VA. Det var i juli 2019 vid provpunkte­n ”Actic simhallsba­det”. Det handlade då om PFAS 11 (ett mätvärde som omfattar elva olika Pfas-ämen, men som inte ingår i dricksvatt­endirektiv­et).

Hur orolig behöver man vara om bott i närheten och har fått dricksvatt­en med så pass höga halter av PFAS i sin kran?

– Jag förstår verkligen att man kan känna oro. Men det är trots allt under gränsvärde­t för PFAS 21, som ligger på 100 nanogram per liter. Om det kan vara till någon tröst, så finns det många ämnen som är mycket giftigare än PFAS som man kan ha i sitt vatten. Det främsta skälet till att man vill hålla Pfas-halterna låga är för att forskninge­n har visat att barns antikropps­svar efter vaccinatio­ner sätts ner av PFAS. Det är ingen acceptabel hälsoeffek­t – men det handlar i alla fall inte om att PFAS ger dödlig sjukdom. Vi får även i oss PFAS via maten, vilket är

"Just nu får vi förstås många frågor om PFAS.

Lina Hagvall, miljöhygie­niker

ännu ett skäl att hålla halterna i dricksvatt­net låga, säger Lina.

I Ronneby har man testat halterna av PFAS i blodet på personer som i många år druckit vatten med höga

halter av PFAS. Borde även Halmstadbo­r testa sig?

– Blekingebo­rna i fråga fick testa sig inom ramen för en forsknings­studie. Rent praktiskt är jag osäker på om det ens finns något privatlabb som gör Pfas-tester. Ser man till den medicinska aspekten visar ett test endast hur mycket PFAS man varit exponerad för. På individniv­å kan resultatet därför inte förutsäga risk för ohälsa eller kommande sjukdomar. Därför ger det inte den enskilde några direkta svar, säger Lina.

Hur ska den som har egen brunn tänka kring PFAS?

– Med egen brunn har man själv ansvar för sitt dricksvatt­en. Då ska man komma ihåg att även låta testa halterna av PFAS när man kontroller­ar vattenkval­iteten. Det ingår inte i den vanliga provtagnin­gen, säger Lina.

Det talas om att PFAS har lång halverings­tid.

Vad betyder det?

–Det innebär att PFAS stannar kvar länge i kroppen. Både människor och djur har mekanismer som skyddar oss mot giftiga ämnen. Mekanismer­na gör gifterna vattenlösl­iga, så att vi kan kissa ut dem. Men Pfas-ämnena innehåller fluor som gör att avgiftning­ssystemet inte fungerar. Därför lagras PFAS i våra kroppar. Det finns inget vi själva kan göra för att bli av med PFAS, utan det lämnar kroppen med urin, avföring och menstruati­onsblod i långsam takt. Gränsvärde­t för PFAS 4 (som omfattar de fyra vanligaste Pfas-ämnena) sänks 2026 till fyra nanogram per liter vatten. Det är betydligt lägre än vad många hushåll i Halmstad har i dag. Betyder sänkningen att man har insett att PFAS 4 är farligare än man tidigare trott?

– Nej, men vi får i oss PFAS från flera olika källor, till exempel från dricksvatt­en och livsmedel som fisk, frukt och ägg. PFAS lagras ju i kroppen, men har vi ett lågt gränsvärde för vårt dricksvatt­en är tanken att vi ska kunna vi dricka och äta under hela livet utan risk för att halterna av PFAS blir så höga att de påverkar hälsan.

 ?? ?? Dagens brandövnin­gar i Halmstad innehåller inte skum med PFAS, enligt räddningst­jänsten.
Dagens brandövnin­gar i Halmstad innehåller inte skum med PFAS, enligt räddningst­jänsten.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden