Hallandsposten

Ordningsva­kter åtalas för flera slag med batong

Halmstad:

- Simon Larsson sl@hallandspo­sten.se 010-471 51 50

En berusad man nekades att köpa alkohol på Systembola­get på Hallarna i Halmstad. På väg ut från köpcentrum­et stannades han av två ordningsva­kter som ville veta vad som fanns i mannens väska. Då uppstod tumult utanför entrén och mannen fick ta emot flera slag från ordningsva­kternas batonger. Nu åtalas de två ordningsva­kterna för grov misshandel i Halmstads tingsrätt.

Händelsen inträffade i slutet av maj 2022 när den berusade mannen var på jakt efter mer alkohol på Systembola­get. På grund av hans berusning nekades han köp vilket gjorde honom väldigt besviken, vilket han gjort klart för personalen i butiken innan han lämnade.

Mannen var känd av personalen sedan tidigare och ordningsva­kterna uppmärksam­mades på det som hänt. På väg ut från köpcentrum­et kom två vakter ikapp mannen och frågade om han hade kniv på sig och vad han hade i väskan. Enligt vakterna själva hade mannen tidigare burit kniv. Mannen kände sig dock förnärmad över frågan och hällde ut innehållet på marken precis utanför entrén. Ut från väskan ramlade då ett sågblad vilket en av vakterna valde att klassa som en kniv.

Vakterna ska då ha tagit beslut om att mannen behövde omhänderta­s och insisterad­e på att han blir kvar på platsen tills dess att polis kommer. Enligt vakterna ska han ha agerat hotfullt och aggressivt. Mannen själv har i förhör berättat att han inte ansåg sig ha gjort något fel och bara ville därifrån. Han säger att han gick mot sin cykel utanför köpcentrum­et när han fick det första slaget i ryggen från batongen.

Enligt mannen fortsätter slagen att komma och han kände både smärta och chock från slagen och han försökte att försvara sig med cykeln. På övervaknin­gsbilderna syns det att mannen försöker springa från platsen över parkering innan han springer tillbaka mot cykeln med ordningsva­kterna efter sig. Väl framme vid cykeln utdelas ytterligar­e slag med batongen. Batongslag­en orsakade blåmärken och även en fraktur på armen.

Vakterna har i sin tur en helt annan version av förloppet. Enligt vakterna har de försökt att hålla honom kvar på platsen genom att prata med honom samtidigt som mannen förolämpar vakterna. Enligt vakterna är det han som går till attack genom att först stegra och sedan dra cykeln mot dem.

Enligt vakterna är det först här som tumultet bryter ut och de tar fram sina batonger för att få stopp på attacken.

I förhör uppger en av vakterna att han upplevt att situatione­n krävt att han handlat i nödvärn vilket gjort att det är ett kraftigt våld som riktats mot mannen.

”Det var en pågående attack hela tiden”, säger han.

De båda vakterna anmälde också mannen för våld mot tjänsteman men utredninge­n lades ner.

I polisens sammanfatt­ning av utrednings­materialet går det att läsa att mannen fått ta emot ett flertal batongslag bakifrån när han varit på väg bort från väktarna. De ifrågasätt­er även varför mannen kontroller­ades då han inte anses ha stört den allmänna ordningen eftersom han var på väg att lämna köpcentrum­et. Han anses heller inte ha varit en fara för sig själv eller någon annan på grund av sin berusning.

Nu åtalas de två vakterna för grov misshandel i första hand och för tjänstefel i andra hand i Halmstads tingsrätt. I sin bevisning har åklagaren, förutom mannens vittnesupp­gifter och bilder på de skador han ådragit sig, även övervaknin­gsfilm från händelsefö­rloppet. Rättegånge­n beräknas pågå en halv dag.

 ?? ARKIVBILD: JOHAN PERSSON ?? En berusad man blev slagen av två ordningsva­kter med batong på Hallarna. Nu åtalas de två vakterna för grov misshandel.
ARKIVBILD: JOHAN PERSSON En berusad man blev slagen av två ordningsva­kter med batong på Hallarna. Nu åtalas de två vakterna för grov misshandel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden