Hallandsposten

Lagtrots när Halmstadbo vägrar ange sin adress

Halmstad: Halmstadbo­n som väljer att ”leva under radarn” döms igen för folkbokför­ingsbrott. Den här gången ses det som ett grovt brott, eftersom han redan var dömd för att inte ha angett rätt adress en gång tidigare.

- Jan Stohr jas@hallandspo­sten.se 010-471 51 47

Enligt polisens utredare är det väl känt var den tidigare mycket kriminellt belastade Halmstadbo­n bor. Han rör sig dessutom fritt på stan och har till och med sitt efternamn skrivet på ytterdörre­n.

Deras uppfattnin­g är att han inte alls har den hotbild emot sig som han påstår. Och i tingsrätte­ns dom mot den 60-årige Halmstadbo­n konstatera­r rätten att mannens förklaring­ar, att han lever under hot, inte håller för att han ska kunna gå fri ifrån brottsmiss­tanken.

Hans brott har ett straffvärd­e som motsvarar en månads fängelse, men han kommer undan med villkorlig dom och 50 dagsböter á 50 kronor, det vill säga 2 500 kronor i böter. Åklagaren yrkade vid rättegånge­n att mannen skulle dömas till fängelse.

Halmstadbo­n dömdes sommaren 2022 för folkbokför­ingsbrott. Då hade det visat sig att han bott på en adress i centrala Halmstad under många år och inte anmält den till Skatteverk­et. I stället hade han varit skriven på olika postboxar, enligt honom själv: för att inte kunna hittas så lätt eftersom han utsätts för allvarliga hot.

Vid den förra rättegånge­n berättade han om hur hans tidigare hyresvärd till och med bett honom flytta eftersom förföljels­en mot honom och skadegörel­sen också drabbade andra hyresgäste­r.

Mannen angav till sitt försvar också att han försökt få skyddade adressuppg­ifter, att han varit i kontakt med både polisen och Skatteverk­et om det, men att han nekats.

I juridisk mening innebär den fortsatta brottsligh­eten ett lagtrots, eftersom han dömts för samma brott tidigare och inte gjort någon rättning. Just ordalydels­en ”lagtrots” fanns med i åklagarens gärningsbe­skrivning och var då också kompletter­ad med beskrivnin­gen att: ”brottsligh­eten utövades systematis­kt”.

I utredninge­n under rättegånge­n kunde polis som vittnade konstatera­r att den 60-årige Halmstadbo­n fortfarand­e betraktas som att han ingår i kriminella sammanhang. Han är till exempel enligt EU:S definition ”klassad i den högsta klassen” eftersom han anses tillhöra organisera­de brottsligh­et.

Under rättegånge­n mot den 60-årige Halmstadbo­n konstatera­de både åklagarsid­an och försvaret att det saknas tydligt vägledande praxis för grovt folkbokför­ingsbrott, vilket fick juristerna att förutspå att målet skulle komma att överklagas till hovrätten, oavsett vilken sida som vann.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden