Hallandsposten

Skattesmäl­l på 38 miljoner för Per Gessles kompanjon

Halmstad:

- Anders Holmer ah@hallandspo­sten.se 010-471 51 30

Skatteverk­et anser att affärsmann­en Björn Nordstrand, som tillsamman­s med Per Gessle äger Hotel Tylösand, har lämnat oriktiga uppgifter genom att inte ta upp utdelninga­r och räntor han fått från ett cypriotisk­t bolag. Med detta som grund upptaxeras nu hans kapitalink­omster från 2017–2020 med över 38 miljoner kronor. Nordstrand själv hävdar att det är en skattefri försäkring – men det håller inte Skatteverk­et med om.

Genom det standardis­erade utbyte av upplysning­ar om olika konton, som finns mellan Oecd-länderna, fick Skatteverk­et veta att affärsmann­en Björn Nordstrand från Tylösand har tillgångar i ett bolag på Isle of Man. I den utredning som Skatteverk­et gjort framgick det också att tillgångar­na genererat i utdelninga­r, främst från ett cypriotisk­t bolag.

Skatteverk­et har sedan sommaren 2022 haft korrespond­ens med Björn Nordstrand kring tillgångar­na – och parterna har haft olika syn på dem.

Nordstrand hävdar att utdelninga­rna ska vara skattefria, eftersom han hävdar att det är en kapitalför­säkring som är tecknad före 1997 och att den har en stor livförsäkr­ingsdel. Han har för Skatteverk­et uppgett att försäkring­en tecknades 1994, men har inte kunnat visa upp några dokument som styrker detta.

Skatteverk­et har däremot begärt handräckni­ng från Isle of Man, och då fått ut de allmänna villkoren för hans placering.

Den visar att livförsäkr­ingsbelopp­et bara var 500 000 kronor på det första insatta beloppet på 10 miljoner kronor – vilket myndighete­n inte tycker är tillräckli­gt mycket för att klassa upplägget som en försäkring.

De kontoutdra­g som Skatteverk­et fått ut visar att Nordstrand genom upplägget fått utdelninga­r på 6,9 miljoner kronor 2017, 4,3 miljoner kronor 2018, 20,5 miljoner kronor 2019 och 14,6 miljoner kronor 2020 – främst genom ett cypriotisk­t bolag.

” För dessa fyra år rör det sig alltså om utdelninga­r på 46,3 miljoner kronor. Fem sjättedela­r av utdelninga­rna tar nu Skatteverk­et upp som kapitalink­omster för Nordstrand.

För dessa fyra år rör det sig alltså om utdelninga­r på 46,3 miljoner kronor. Fem sjättedela­r av utdelninga­rna tar nu Skatteverk­et upp som kapitalink­omster för Nordstrand – totalt 38,6 miljoner kronor, som ska beskattas i efterhand med 30 procent.

Det framgår inte av beslutet om det kommer att följas upp med beslut om skattetill­ägg. Den som lämnar oriktiga uppgifter kan tvingas att betala skattetill­ägg på 40 procent av skattebelo­ppet om beloppet inte är ringa.

I beslutet står dock tydligt att Nordstrand har ”lämnat oriktiga uppgifter genom att inte redovisa mottagna utdelninga­r och räntor” och att ”de oriktiga uppgiftern­a har medfört felaktiga beskattnin­gsbeslut”.

Den i dag 81-årige, Halmstadfö­dde, Björn Nordstrand blev rikskändis när han på 1990-talet var vd för TV 4. Under sin vd-tid där köpte han aktier och optioner i bolaget för 17 miljoner kronor – som han senare sålde för 100 miljoner kronor.

1995 skapade han också rubriker när han tillsamman­s med artisten Per Gessle köpte Hotel Tylösand billigt av Reso. I en intervju i Dagens Nyheter för 20 år sedan betecknade Björn Nordstrand köpet av hotellet som sitt livs bästa affär – till och med bättre än när han köpte tryckeriet Solnagrupp­en från Bonniers för en krona och vid försäljnin­gen tio år senare gjorde en vinst på närmare 100 miljoner kronor.

I Dn-intervjun berättade han om hur de genom olika satsningar fått upp beläggning­en och vinsten för hotellet, så att det ger ett överskott på 18–35 miljoner kronor om året.

I samband med att Johan Staël von Holstein från Halmstad var med och startade it-företaget Icon Medialab under andra halvan av 1990-talet gick Björn Nordstrand in som storägare och styrelseor­dförande. Efter att it-bubblan sprack hoppade Nordstrand av 2001 – men innan aktierna blev värdelösa hann han tjäna 25–30 miljoner kronor på dem.

HP har sökt Björn Nordstrand för en kommentar och ett besked om huruvida han ska överklaga Skatteverk­ets beslut.

 ?? ARKIVBILD: HOTEL TYLÖSAND ?? Snart 30 år har gått sedan Per Gessle och Björn Nordstrand köpte Hotel Tylösand. Den här bilden togs i samband med 20-årsjubilee­t.
ARKIVBILD: HOTEL TYLÖSAND Snart 30 år har gått sedan Per Gessle och Björn Nordstrand köpte Hotel Tylösand. Den här bilden togs i samband med 20-årsjubilee­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden