Hallandsposten

Man körde mot mötande trafik på E6: “Väjde för räv”

- Jonatan Gernes jg@hallandspo­sten.se 010-471 50 98

Laholm: Föraren hävdar att han blev tvungen att väja för en räv på motorvägen. Bilen snurrade två varv och färden fortsatte i fel färdriktni­ng. Polisen grep den berusade mannen efter att bilen krockat mot ett vägräcke.

Tidigt på morgonen 4 november fick polisen flera samtal om en mörk bil som körde mot trafiken på E6 i Laholms kommun. Bilen körde norrut i södergåend­e körbana.

Poliserna som ryckte ut hittade bilen krockad mot ett vägräcke i höjd med Mellbystra­nd. Bilen var kvaddad.

Föraren var ute och gick till fots mot en motorvägsa­vfart.

– Det var en man som yrade runt där och han misstänks ha kört bil påverkad, sade Göran Carlbom, vakthavand­e befäl vid polisen i region Väst, till HP vid tillfället.

” Mannen uppgav att han väjde för en älg, eller något mindre djur, som sprang ut på vägen.

Mannen uppgav att han väjde för en älg, eller något mindre djur, som sprang ut på vägen. Bilen snurrade runt, hamnade i fel färdriktni­ng och slutade i vägräcket, sade han.

Poliserna på plats noterade att det fanns höga viltstängs­el på platsen. Inga andra trafikante­r hade rapportera­t in vilt på vägen. Tvärtom sade polisens uppgifter att bilen kört ”en ansenlig sträcka” i fel riktning. Lyckligtvi­s kom ingen person till skada.

Bilföraren var kraftigt berusad. 36-åringen från Helsingbor­g hade varit på fest i Halmstad och var på väg hem när olyckan inträffade vid halv fyra-tiden på lördagsmor­gonen. Hans blodprov visade 1,29 promille alkohol i blodet. Mannen åtalades för grovt rattfyller­i.

Under rättegånge­n ändrade sig mannen och sade att han tvärbromsa­de för en räv på vägen. Bilen snurrade runt, sen körde han vidare men ”höll till vänster för att undvika att bli påkörd”.

Han var ovan vid alkohol, men kände sig bra i kroppen efter att ha druckit vatten.

Halmstads tingsrätt tycker att mannen borde insett att det fanns ”en helt uppenbar risk” för att han var berusad. Att han miste kontrollen, hamnade i fel körriktnin­g och körde in i ett vägräcke tar rätten som bevis för att körningen innebar en påtaglig fara för trafiksäke­rheten.

Mannen är tidigare ostraffad. I det här fallet kan det ändå inte bli tal om något annat straff än fängelse, fastslår rätten. 36-åringen har nu dömts till två månader för grovt rattfyller­i.

 ?? ARKIVBILD: MICHAEL PROBST/TT ?? Bilföraren sade först att han väjt för en älg, men ändrade sig senare till att en räv sprungit ut på motorvägen.
ARKIVBILD: MICHAEL PROBST/TT Bilföraren sade först att han väjt för en älg, men ändrade sig senare till att en räv sprungit ut på motorvägen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden