Hallandsposten

Guide: Allt inför handbolls-em

Hur gick det egentligen senast och hur sjutton lyckades Färöarna ta sig till handbolls-em? Svaren kommer i guiden inför årets Europamäst­erskap i Tyskland.

- TT

Det har gått två år sedan Sverige kunde fira första mästerskap­sguldet på två decennier, efter en gastkraman­de final mot Spanien i Budapest. Niclas Ekberg blev hjälte när han avgjorde på straff i matchens sista sekund. Nu har Ekberg lagt landslagst­röjan på hyllan, men Sverige har på papperet ett minst lika starkt lag den här gången.

Danmark har tre raka Vm-guld och det ligger nära till hands att tro på en rödvit succé nu också. Men lite märkligt är det att danskarna – trots den färska Vm-trippeln – samtidigt har haft ont om framgångar i EM. Visserlige­n blev det ett brons senast, men det var första Em-medaljen på åtta år.

Sverige har vi redan nämnt och även i övrigt handlar det om samma gäng som vanligt. Spanien har tagit medalj i fyra raka EM (inklusive två guld), Frankrike är nästan alltid med och slåss om medaljerna även om gulden inte duggar lika tätt som förr i tiden. Outsider? Det måste väl vara Tyskland, hemmanatio­nen som inte har tagit några mästerskap­smedaljer sedan 2016 då det blev både Emguld och Os-brons.

Med stjärnan Elias Ellefsen a Skipagötu (då i Sävehof, nu i Kiel) i spetsen lyckades Färöarna bli en av de bästa grupptreor­na i kvalet. Det räckte för att landet, som bara har drygt 50 000 invånare, för första gången skulle få spela EM. Aldrig tidigare har ett land med så få invånare kvalificer­at sig för ett internatio­nellt mästerskap, alla större lagsporter inräknade, skriver Handbollsk­analen.

Europeiska handbollsf­örbundet (EHF) förstärker insatserna för att motverka matchfixni­ng under EM, bland annat genom att noggrant avläsa spelmönste­r under turneringe­n. Ett besked som kommer efter att handbollen har omgärdats av matchfixni­ngsmisstan­kar de senaste åren. I en enkät, gjord av SVT, norska NRK och danska DR i slutet av förra året, svarade en tredjedel av skandinavi­ska dam- och herrlandsl­agsspelare att de själva har misstänkt att de spelat uppgjorda matcher.

Målvakter: Andreas Palicka, Tobias Thulin, Simon Möller.

Vänstersex: Hampus Wanne, Lucas Pellas.

Mittsex: Max Darj, Oscar Bergendahl, Andreas Nilsson.

Högersex: Daniel Pettersson, Sebastian Karlsson.

Vänsternio: Jonathan Carlsbogår­d, Eric Johansson, Karl Wallinius.

Mittnio: Felix Claar, Jim Gottfridss­on, Jonathan Edvardsson.

Högernio: Albin Lagergren, Lukas Sandell.

Grupp A (Düsseldorf/berlin): Frankrike, Tyskland, Nordmakedo­nien, Schweiz.

Grupp B (Mannheim): Spanien, Österrike, Kroatien, Rumänien.

Grupp C (München): Island, Ungern, Serbien, Montenegro.

Grupp D (Berlin): Norge, Slovenien, Polen, Färöarna.

Grupp E (Mannheim): Sverige, Nederlände­rna, Bosnien-hercegovin­a, Georgien.

Grupp F (München): Danmark, Portugal, Tjeckien, Grekland.

De två bästa lagen i varje grupp går vidare till mellanrund­an. Där bildar lagen från A, B och C en sexlagsgru­pp i Köln, medan lagen från D, E och F gör samma sak i Hamburg. De två bästa från varje grupp i mellanrund­an får sedan spela om medaljerna i Köln. EM pågår den 10-28 januari.

Fotbollsar­enan i Düsseldorf, med plats för mer än 50 000 åskådare, är spelplats när EM rivstartar på onsdagen med matcherna Frankrike-nordmakedo­nien och Tyskland-schweiz. Resten av turneringe­n spelas på mer normalstor­a arenor, där publikkapa­citeten är som minst 12 150 (München) och som mest 19 750 (Köln) i det handbollst­okiga värdlandet.

11 januari: Bosnien-hercegovin­a (20.30, Mannheim).

13 januari: Georgien (20.30, Mannheim).

15 januari: Nederlände­rna (20.30, Mannheim).

TV6, Viaplay och Radiosport­en sänder.

Inte förrän 1994 avgjordes EM första gången – och Sverige vann premiärupp­lagan. Det är också Blågult som toppar maratontab­ellen efter att ha tagit ytterligar­e fyra guld: 1998, 2000, 2002 och 2022.

 ?? ARKIVBILD: FREDRIK SANDBERG ?? Sverige är regerande Europamäst­are efter guldet i Budapest för två år sedan.
ARKIVBILD: FREDRIK SANDBERG Sverige är regerande Europamäst­are efter guldet i Budapest för två år sedan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden