Hallandsposten

En rad smarta beslut kan rädda ekonomin i januari

Januari brukar vara årets fattigaste månad – med årets fattigaste dag. Men även om plånboken är tunn efter feta december finns det en rad trix för att dryga ut kassan.

- Marie Kennedy marie.kennedy@gp.se

Det är lätt att det blir lite för mycket av de goda i december med alla helgdagar, fester, mat och julklappar. Prislappen kommer nästan alltid i januari i form av en tunnare plånbok och många dagar kvar till lön.

Det är dags att strama åt, vilket kan vara lättare sagt än gjort om man är en barnfamilj.

– Januari är årets fattigaste månad och det är extra fattigt i år eftersom det varit ekonomiskt tufft en längre tid. Jag skulle tro att de flesta redan sett över sina avtal och utgifter, och vi spenderade lite mindre pengar än vanligt under julhelgern­a också, säger Christina Sahlberg, sparekonom på jämförelse­sajten Compricer.

Att se över och byta sina elavtal, mobilabonn­emang och hemförsäkr­ingar är ett bra sätt att pressa ner utgifterna. Men det tar ofta lite längre tid än några veckor. Och i januari måste utgifterna bromsas på momangen.

Var kreativ och se sparandet som en sport

– Då får man handla lite billigare mat i billigare butiker och försöka äta alla måltider hemma. Där kan man spara in ganska mycket, även om man lever själv. Det handlar om att vara lite kreativ och i en familj kan man se sparandet som en sport om hur mycket man kan pressa kostnadern­a på mat i januari.

Man kan storhandla i butiker som har låga priser, en familj kan spara upp till 20 000 kronor om året på det. Och så ska man spana efter extraprise­r och varor som har kort datum, säger Christina Sahlberg.

Det man framför allt kan spara in en större summa pengar på direkt är att ta med sig matlåda till jobbet istället för att äta ute.

– Man kan spara över 1 500 kronor i månaden genom matlådan, och är man två så handlar det om flera tusen kronor, säger hon.

Ställ bilen och ta på dig tröja och tofflor

Det är också bra att se om man kan pressa priset på transporte­r.

– Har man bil är det något man kan försöka att undvika att köra under januari, för då sparar man in ganska mycket bensinpeng­ar, även om skatten är något sänkt nu, säger Christina Sahlberg.

Just nu drar en isande köldvåg över landet och det kan vara lockande att höja temperatur­en en smula. Samtidigt har januari bjudit på de högsta elkostnade­rna på ett år.

– För varje grad man drar ner hemma sparar man ungefär 5 procent av elkostnade­n. Det är ganska mycket. Och det är bra om man kan duscha lite kortare eller varannan dag. Man kanske får ha 17-18 grader hemma i januari. Det är kanske lite kallt och jobbigt, men tar man på en tröja och ett par tofflor så är det lugnt. Och man sparar in mycket, säger Christina Sahlberg.

Se över alla strömnings­tjänster

En annan sak man kan göra är att se över sina strömnings­tjänster som Netflix, HBO, Viasat, böcker,

Christina Sahlberg, sparekonom på Compricer.

BILD: VICTOR BROTT

tidningar mer flera, och se om man kan spara in hundralapp­ar där.

Men med köpstopp, inte äta ute, inte åka bil, ha med sig matlåda och frysa...

Blir livet inte lite torftigt om vi inte ens får se på tv?

– Man behöver inte ha alla strömnings­tjänster. Man kan ha en. Många har alla och betalar 1 000 kronor i månaden för alla strömnings­tjänster, utan att tänka på att det blir 12 000 kronor om året, säger Sahlberg.

Sälj saker i förråden

Ett annat sätt att kunna tjäna pengar snabbt är att gå igenom sina förråd och se vad som finns att sälja.

– Man kanske kan sälja julklappar man fått, eller saker man har i förråden. Enligt Blocket har många svenskar saker för upp till 12 000 kronor i förråden som man inte använder. Det är jättebra att sälja sådant som är i säsong som vinterkläd­er och sportutrus­tning, säger Christina Sahlberg.

Betala alla räkningar eller be om anstånd

Vad hon framför allt vill slå ett slag för är att man inte ska komma efter med sina betalninga­r.

– Det värsta du kan göra är att strunta i att betala dina räkningar. Då kan du komma in i en dålig spiral med extra utgifter och i värsta fall Kronofogde­n. Även om det känns jättejobbi­gt är det bättre att kontakta företaget och be om anstånd i en månad eller lägga upp en betalnings­plan. Företag är ofta ganska snälla med det om man hör av sig i tid. Det är bättre att begära anstånd än att hamna i skuldfälla­n, säger Christina Sahlberg.

Bygg upp en buffert inför framtiden

– Vi ekonomer tjatar ju alltid om att man ska ha en buffert, och januari är precis ett sådant tillfälle man behöver det. Och för att bygga upp en buffert får man göra precis som med en budget, se var alla pengarna tar vägen varje dag. Fika på stan, vad bilen och lunchen kostar och sedan får man prioritera för man kan inte göra allt, säger hon.

Som sparekonom tycker hon att det är bra att bygga upp en buffert som motsvarar tre månaders utgifter om man skulle bli arbetslös, sjuk eller något annat inträffar.

– Man ska inte tänka att det kommer jag aldrig att klara. Man får börja med att spara 100 kronor i månaden på ett sparkonto som har bra ränta. För det är bättre med lite sparpengar än inga pengar alls. Om man kan spara mer så är det bra om man kan spara långsiktig­t via ett investerin­gssparkont­o, säger hon.

För många kubaner blir det fem gånger dyrare att tanka.

En norsk ko. Men Norge har fått tillfällig mjölkbrist och måste nu importera åtminstone mjölkpulve­r.

ARKIVBILD: STIAN LYSBERG SOLUM

 ?? ARKIVBILD: DEAN DROBOT ?? Att nöja sig med en strömnings­tjänst kan spara några hundralapp­ar.
ARKIVBILD: DEAN DROBOT Att nöja sig med en strömnings­tjänst kan spara några hundralapp­ar.
 ?? ARKIVBILD: DESMOND BOYLAN ??
ARKIVBILD: DESMOND BOYLAN
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden