Hallandsposten

Skolans problem är brist på disciplin

Friskolor och fritt skolval ger mångfald vilket bidrar till att lyfta resultaten i svensk skola genom studiero, struktur, disciplin och pedagogisk flexibilit­et. Det skriver Ulla Hamilton, vd för Friskolorn­as riksförbun­d.

- Vd Friskolorn­as riksförbun­d

HP debatt 10/1. De senaste veckorna har svenska elevers resultat i kunskapsun­dersökning­en Pisa återigen skapat stor debatt om tillstånde­t i den svenska skolan. Ännu en gång faller Sverige i rankingen. Att svenska elever tappar i mätningen är bekymmersa­mt.

Svensk skolas grundprobl­em är brist på disciplin, stökiga lektioner, svagt ledarskap, låga akademiska förväntnin­gar och att en stor mängd elever har brister i det svenska språket. Trots detta kretsar skoldebatt­en kring friskolesy­stemet, när 84 procent av landets elever går i en kommunalt driven skola.

I Halland går 9 av 10 elever i kommunal skola i årskurs 9. Då blir det särskilt märkligt när många skyller det skrala resultatet för svensk skola i Pisaunders­ökningen på friskolesy­stemet och det fria skolvalet.

Det är uppenbart att utmaningen för den svenska skolan finns i helt andra delar.

Att svensk skola behöver mer av disciplin är något Pisachefen Andreas Schleicher lyfter fram. Det finns stora problem med störande moment på lektioner och svenska elever har ofta sen ankomst. Det handlar om brist på studiero och bristande ledarskap.

Här finns mycket att göra oberoende av vem som driver skolan, men friskolor har i många avseenden kommit längre. De erbjuder skolor där tydliga regler, disciplin och studiero är självklart, kombinerat med höga akademiska förväntnin­gar på eleverna.

Den höga andelen elever som inte har med sig svenska hemifrån påverkar kraftigt årets Pisaresult­at. Faktum är att om vi tittar på Pisaresult­aten hos elever med minst en förälder född i Sverige, och jämför med motsvarand­e elever i andra länder, så når vi en femteplats. Det är en försämring från andraplats­en i OECD 2018, men inte så dramatisk som det har beskrivits. Värdet med jämförelse­n är att den riktar ljuset mot de elever som behöver mest stöd och de områden där insatser måste sättas in.

Pisaresult­aten 2018 visade att friskoleel­ever presterade bättre i matematik och läsförståe­lse. Friskolorn­a bidrog alltså till att lyfta kunskapsre­sultaten i just dessa ämnen där Sverige nu har halkat ner.

Motsvarand­e analys har ännu inte gjorts av 2022 års prov. En analys från i år av TIMSS, en internatio­nell kunskapsmä­tning i matematik och naturveten­skap, visar att förekomste­n av skolor med olika driftsform har bidragit till att lyfta resultaten även för elever i kommunala skolor. Självfalle­t görs också framsteg i kommunala skolor som inspirerar fristående skolor. På så sätt stärker vi hela det svenska skolsystem­et. Alla – även de elever som inte gjort ett aktivt skolval – gynnas med andra ord av att det finns flera skolor att välja på.

Friskolor och fritt skolval ger mångfald vilket bidrar till att lyfta resultaten i svensk skola genom studiero, struktur, disciplin och pedagogisk flexibilit­et.

Låt oss ta vara på kraften som finns i hela det svenska skolsystem, lära av varandra och på allvar förbättra lärmiljön i vardagen där elever, lärare och skolledare verkar. Att skylla på friskolor kommer inte att bidra till att lösa den utmaning som Pisaresult­aten tydliggör.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden