Hallandsposten

Mattias Karlsson: Fabio Ishaq är ett föredöme

- Mattias Karlsson mattias.karlsson@hallandspo­sten.se

Det hedrar en person som kan ändra åsikt. Som den tidigare Sd-toppen i Halmstad, Fabio Ishaq, numera aktiv i Halmstads lokala parti som han själv grundade. Men det var som företagare Ishaq i slutet av förra året intervjuad­es i Hallandspo­sten (30/12-23).

Detta apropå nya regler för arbetskraf­tsinvandri­ng som regeringen införde i november förra året. De nya reglerna gäller för personer utanför EU som får arbetstill­stånd i Sverige, och innebar att lönekravet höjdes kraftigt, från 13 000 kronor till 27 360 kronor i månaden.

Fabio Ishaq driver företaget On Wheels vars verksamhet bland annat är inriktad på billackeri­ng. För honom innebar de nya reglerna för arbetskraf­tsinvandri­ng att han behövde höja lönen för tre av sina anställda från Irak med 3 500 kronor i månaden. Den kompetens som Ishaq behöver till sitt företag är svår att få tag på i Sverige, därför har han ett behov av invandrad arbetskraf­t. Detta visar på vikten av en arbetskraf­tsinvandri­ng som faktiskt fungerar.

I sig är det bra att arbetstaga­re får en lön de förtjänar och kan leva på. Men det finns något märkligt med att de nya reglerna med ett höjt lönegolv gäller även för personer som redan befinner sig i Sverige, vilket Fabio Ishaq själv lyfte i HP.

"Givetvis ska målet vara att de personer som kommer till Sverige ska kunna försörja sig själva.

Fast själv menar Fabio Ishaq att han inte ändrat åsikt. Den uppfattnin­gen får stå för honom.

”Det jag kritiserad­e som Sd-politiker håller jag fortfarand­e fast vid. Jag ville inte ha hit personer som utnyttjar Sveriges välfärdssy­stem genom att bara leva på bidrag, eller som sysslar med kriminalit­et”, säger han till HP (30/12-23).

Vad som ändå är tydligt är att som sverigedem­okrat driver man en politik om att invandring­en till Sverige till varje pris ska minska.

Med andra ord ser man invandring­en som ett problem och inte en möjlighet. Det är som det mesta med Sverigedem­okraterna, mycket väsen för lite ull.

Givetvis ska målet vara att de personer som kommer till Sverige ska kunna försörja sig själva och stå på egna ben. Men att på förhand avgöra vem som kommer att klara detta låter sig inte lätt göras. Dessutom finns det andra skäl att Sverige ska ta emot invandrare; att ge dem skydd undan våld och förtryck.

Som företagare som tillhandah­åller invandrad arbetskraf­t sysselsätt­ning är Fabio Ishaq ett föredöme. Fler sådana behövs – i Halmstad och i Sverige.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden