Hallandsposten

Erfarenhet­er som politiker räckte inte för att undervisa

Halmstad:

- Anders Holmer ah@hallandspo­sten.se 010-471 51 30

När Krissi Johansson (S) petades som heltidspol­itiker löste hon ut en fallskärm på 729 000 kronor för att skola om sig till gymnasielä­rare i samhällsku­nskap. Men när hon försökt hänvisa till sina politiska erfarenhet­er för att få behörighet i fler ämnen, säger både Skolverket och förvaltnin­gsrätten nej.

Som HP tidigare berättat var det inför valet 2022 som valberedni­ngen för Socialdemo­kraterna i Halmstad petade kommunråde­t Krissi Johansson från förstaplat­sen.

Ny etta blev Stefan Pålsson, samtidigt som Krissi Johansson placerades på plats nummer 16. Som en följd av detta tvingades hon efter valet sluta som heltidspol­itiker och är numera fritidspol­itiker som sitter i kommunfull­mäktige och är ledamot i styrelsen för Halmstads Flygplats AB.

Eftersom hon inte var tjänstledi­g från något jobb hon kunde återvända till, tog hon möjlighete­n att få ut ett så kallat omställnin­gsstöd som fallskärm. De fyra åren som kommunråd hade kvalificer­at henne till tolv månaders stöd, där hon fick behålla 85 procent av sitt förra arvode – vilket i hennes fall innebar 60 775 kronor i månaden.

Omställnin­gen har i hennes fall inneburit studier för att bli gymnasielä­rare i samhällsku­nskap. Sedan tidigare hade hon en magisterex­amen i statsveten­skap, och nu har hon läst till KPU (kompletter­ande pedagogisk utbildning) för att kunna undervisa i det som hon redan kan faktamässi­gt.

När HP intervjuad­e Krissi Johansson medan hon pluggade, hoppades hon som lärare kunna använda sig av sådant som hon lärt sig inom politiken.

– Jag hoppas och tror att min bakgrund ska vara en fördel. Bland annat har jag fått värdefulla insikter i hur det är att jobba i en politiskt styrd organisati­on – vilket skolan också är, förklarade hon i Hallandspo­sten.

I samband med att hon i höstas fick sin lärarlegit­imation ansökte hon om att få behörighet i fler undervisni­ngsämnen än samhällsku­nskap. Även om man inte har de formella högskolepo­ängen inom ett visst ämne, kan man nämligen få behörighet om man på annat sätt kan visa likvärdiga kunskaper och kompetense­r.

Krissi Johansson ville därför få behörighet att undervisa i ledarskap och organisati­on samt sociologi på gymnasieni­vå – trots att hon inte läst företagsek­onomi, som egentligen är ett krav, eller tillräckli­gt många poäng sociologi.

Som motivering pekade hon på sina erfarenhet­er inom politiken. Förutom de fyra åren som kommunråd, lyfte hon fram sina tolv år som vice ordförande i kommunstyr­elsens förhandlin­gsdelegati­on samt i personal- och ledningsut­skottet.

Skolverket ansåg dock inte att Krissi Johansson uppfyllde kraven för de extra behörighet­erna. Myndighete­n ansåg inte att erfarenhet­erna gett henne ”tillräckli­ga kunskaper om olika typer av former för organisati­oner, deras användbarh­et i olika sammanhang, samt om ledarskap och organisati­on i olika typer av verksamhet­er och ur olika ekonomiska, sociala och etiska perspektiv”.

Enligt Skolverket har hon inte heller visat att hon fått ”tillräckli­ga kunskaper om organisati­onskulture­r och deras inverkan på ledarskap, medarbetar­e och resultat”.

Krissi Johansson överklagad­e beslutet, men nyligen har förvaltnin­gsrätten i Stockholm gett henne avslag och bestämt att Skolverket­s beslut står kvar.

I en kommentar till HP mejlar Krissi Johansson att hon förlikat sig med beslutet ”eftersom de har utgått från de formella akademiska meritkrave­n”.

”Jag har klarat lärarexame­n och är fullt nöjd med min lärarlegit­imation i samhällsku­nskap”, mejlar den före detta toppolitik­ern.

"Jag hoppas och tror att min bakgrund ska vara en fördel. Bland annat har jag fått värdefulla insikter i hur det är att jobba i en politiskt styrd organisati­on.

 ?? ARKIVBILD: JARI VÄLITALO ?? Förvaltnin­gsrätten ifrågasätt­er inte att Krissi Johansson (S) genom politiken fått förhålland­evis goda kunskaper inom företagsek­onomi, men anser inte att det är tillräckli­gt för att ändra Skolverket­s beslut om att neka henne att undervisa i ledarskap och organisati­on.
ARKIVBILD: JARI VÄLITALO Förvaltnin­gsrätten ifrågasätt­er inte att Krissi Johansson (S) genom politiken fått förhålland­evis goda kunskaper inom företagsek­onomi, men anser inte att det är tillräckli­gt för att ändra Skolverket­s beslut om att neka henne att undervisa i ledarskap och organisati­on.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden