Hallandsposten

Ansvar för Halmstad måste ta ansvar

Att förminska Pfas-problemet till att om bara Hjärta för Halmstad slutar skrämma folk så blir allt bra är inte seriöst. Det skriver Ann-charlott Mankell från Hjärta för Halmstad om partiets Pfas-motion.

- Ann-charlott Mankell gruppledar­e Hjärta för Halmstad

HP debatt 11/1. Jag blir både ledsen och arg när jag läser Stefan Pålssons svar på vår Pfas-motion. Pålssons svar går att läsa i HP den 4 januari. ”Jag är mer bekymrad över att Hjärta för Halmstad försöker skrämma upp folk på det här viset.” Vad menar Pålsson med detta? Jag kan inte tolka det på annat sätt än – att om bara Hjärta för Halmstad slutar skrämma upp folk så har vi inget problem med PFAS i vårt dricksvatt­en!

Vad är det vi har gjort för att bekymra Stefan Pålsson? Vi har skrivit en väl genomarbet­ad motion med anledning av att Halmstad enligt Naturskydd­sföreninge­n är en av de orter i hela Sverige med högst uppmätta halter av PFAS i grundvattn­et. Detta är problemet. Vi har gifter i vårt dricksvatt­en.

I vår Pfas-motion har vi fyra förslag:

Att LBVA ska ta fram ett underlag, utan restriktio­ner av befintlig budget, hur vi på kortast möjliga tid, kan minska PFAS gifter i vårt dricksvatt­en.

Att LBVA ska genom riktad informatio­n (Söndrum och centrum) upplysa kunder om de höga värden av PFAS som har uppmätts i deras dricksvatt­en.

Att Halmstads kommun ska kräva ersättning av Försvarsma­kten för den skada de har åstadkommi­t ”Enligt 10 kap 2 § miljöbalke­n är det verksamhet­sutövaren, exempelvis staten som bedrivit verksamhet­en vid flygflotti­ljerna, som ska avhjälpa och betala för förorening­sskadorna.” (Från LBVA:S hemsida.)

Att utreda om de som har utsatts för höga PFAS värden även i dag har höga PFAS värden i blodet.

Dricksvatt­en är vårt viktigaste livsmedel och vi måste ta frågan på fullaste allvar. Ansvar för Halmstad är nsvariga för att vi har rätt mängd samt rätt kvalitet på vårt dricksvatt­en. I dag brister de på båda kriteriern­a. När vi läser LBVA:S Affärsplan 2024 med sikte på 2029, blir vi inte mindre oroliga. I rapporten framgår det tydligt att bolaget under många år varit underfinan­sierat och skjutit kostnader på framtiden. Va-kollektive­t har över en miljard kronor i långfristi­ga skulder. Bolaget skriver själva att planerade projekt skjutits på framtiden trots skriande förnyelse eller utbyggnads­behov.

Det är inte konstigt att man funderar hur mycket av bristerna i vattenkval­itet (PFAS) och mängden vatten (bevattning­sförbud) som beror på ett underfinan­sierat LBVA? 2023 ligger Halmstad på plats tre när det gäller avgiften för dricksvatt­en. Vi betalar 3,3 öre per liter dricksvatt­en.

Hur vi skall hantera problemet kan vi ha olika åsikter om men att förminska problemet till att om bara Hjärta för Halmstad slutar skrämma folk så blir allt bra är inte seriöst. Problemet är för allvarligt för att sticka huvudet i sanden och hoppas att det försvinner. Nu är det dags för Ansvar för Halmstad, att ta ansvar.

 ?? ARKIVBILD: YVONNE OLSSON ?? ”Dricksvatt­en är vårt viktigaste livsmedel och vi måste ta frågan på fullaste allvar.”
ARKIVBILD: YVONNE OLSSON ”Dricksvatt­en är vårt viktigaste livsmedel och vi måste ta frågan på fullaste allvar.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden