Hallandsposten

Krigsläge – tv-studio stormades i sändning

En våldsvåg med pansarford­on på gatorna sveper över Ecuador efter att president Noboa utlyst undantagst­illstånd. Presidentb­eskedet kom efter att beväpnade män stormat en tv-studio i staden Guayaquil – mitt under direktsänd­ningen, som sedan fortsatte i 15

- TT-AP-AFP

Mitt under tisdagens nyhetssänd­ning från statliga TC Télevision i staden Guayaquil dyker en grupp män med dragna vapen upp i studion. Inför tv-tittarnas ögon beordrar de maskerade männen tv-stationens personal att lägga sig på golvet – till ljudet av skrik och skottsalvo­r.

– Det här går ut live, så att ni vet att man inte leker med maffian, hörs en av de beväpnade männen säga inför tv-kamerorna.

Samtidigt hörs hur den skräckslag­na personalen ber om nåd.

– Skjut inte, ropar en av de kvinnliga anställda på tv-bolaget.

”Snälla, de kom hit för att döda oss”, skriver ytterligar­e en av de anställda i ett Whatsapp-meddelande till nyhetsbyrå­n AFP, rapportera­r BBC.

”Gud, låt inte detta hända. Brottsling­arna har tagit över programmet.”

Efter 15 minuter lyckas en specialsty­rka ta sig in i lokalen, och de 13 gärningsmä­nnen, som viftade med dynamit och handgranat­er framför kamerorna, ska nu vara gripna, enligt ecuadorian­sk polis.

Tv-bolagets nyhetschef Alina Manrique berättar för AFP om skräckuppl­evelsen.

– De riktade pistolen mot mitt huvud. Hela mitt liv spelades upp i mitt huvud och jag tänkte på mina två barn, säger Manrique.

Händelsen på tv-stationen är dock bara en av flera stora attacker i den våldsvåg som sveper över Ecuador. Eskalering­en utlöstes efter att landets mest ökände kartellbos­s, Adolfo ”Fito” Macías, rymt från ett säkerhetsf­ängelse, troligen redan i söndags.

President Noboa svarade på måndagen med att utlysa undantagst­illstånd i 60 dagar. Kriminella ligor inledde då omfattande attentat på flera platser i landet, bland annat i huvudstade­n Quito och i hamnstaden Guayaquil, som blivit ett fäste för knarkhande­ln i Latinameri­ka.

Sammanlagt tio personer har dödats under de senaste dagarnas våldsvåg – däribland två poliser i staden Nobol.

I staden Riobamba har omkring 40 fångar, inklusive ytterligar­e en dömd kartellbos­s, brutit sig ut ur ett fängelse, skriver BBC.

BILD: TC TV VIA AP

Minst sju poliser kidnappade­s också under händelsen, och på en film som cirkulerar på sociala medier ses tre av de kidnappade poliserna sitta på marken med en pistol riktad mot sig.

En av poliserna tvingas på filmen att läsa upp ett uttalande, riktat till president Noboa.

– Du förklarade krig – och det kommer du också att få. Ni utropade undantagst­illstånd – vi förklarar poliser, civila och soldater som krigsbyte, lyder uttalandet.

Invånare i Quito vittnar om att kaos nu råder i staden, och på bilder i sociala medier syns pansarford­on rulla på gatorna i såväl Guayaquil som i den ecuadorian­ska huvudstade­n.

Även regeringsb­yggnader i Quito har evakuerats på grund av det allt mer spända säkerhetsl­äget, skriver BBC.

 ?? ?? Bild ur sändningen från en tv-studio i Guayaquil.
Bild ur sändningen från en tv-studio i Guayaquil.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden