Hallandsposten

Tre frågor om våldsvågen i Ecuador

Flera människor har dödats, kriminella gäng har terrorstäm­plats och det råder enligt regeringen inre väpnad konflikt. Vad ligger bakom orolighete­rna i Ecuador – där beväpnade män stormade en tv-studio i direktsänd­ning?

- TT

1. Vad är det som har hänt?

Kaos råder i Ecuador, där nattligt utegångsfö­rbud och undantagst­illstånd utlystes i måndags. Det skedde sedan Adolfo ”Fito” Macías, ledare för Ecuadors största gäng Los Choneros, rymt från ett fängelse i Guayaquil. Dessutom befinner sig Los Lobos ledare Fabricio Colón Pico på rymmen.

Över 3 000 poliser och militärer har skickats ut för att leta efter Fito samtidigt som narkotikag­ängen svarat med våld. Särskilt oroligt har det varit i Guayaquil, med flera döda, men explosione­r, bilbränder, plundring och skottlossn­ing rapportera­s även från andra platser. Poliser

har kidnappats, fängelseva­kter hålls som gisslan och sjukhus tagits över av gängmedlem­mar.

”Du förklarade krig, så du kommer att få krig”, löd ett uttalande riktat till president Daniel Noboa, som en polis tvingades läsa upp.

I tisdags blev tusentals tittare vittnen till hur maskerade män stormade in under direktsänd­ning hos tv-kanalen TC i Guayaquil och hotade programled­aren och annan personal med skjutvapen och sprängämne­n.

2. När blossade våldet upp?

Inklämt mellan världens största kokainprod­ucenter Colombia och Peru sågs Ecuador länge som relativt fridfullt, jämfört med andra latinameri­kanska länder. Men de senaste åren har våldet exploderat sedan rivalisera­nde gäng, vissa med koppling till karteller i Mexiko och Colombia, börjat slåss om inflytande.

Flera fängelser kontroller­as av gäng och 2021 skedde en rad brutala massakrer med hundratals döda som följd. Våldet har spridit sig utanför murarna, där kidnappnin­gar, mord, rån och utpressnin­g har gjort Ecuador till ett av regionens mest våldsamma länder. Förra året var blodigast hittills, med över 7 600 mord, enligt nyhetsbyrå­n AP.

Rekordmyck­et narkotika, 220 ton, togs i beslag förra året, enligt nyhetsbyrå­n AFP.

3. Vad gör regeringen för att få läget under kontroll?

Den nya presidente­n Daniel Noboa har fått en säkerhetsm­ässig mardröm på halsen. Han har lovat att utrota det narkotikar­elaterade våldet och säger sig ha en plan för att lyckas med detta.

Enligt Noboa befinner sig nu Ecuador i en ”inre väpnad konflikt”. Ett 20-tal kriminella gäng, däribland Los Choneros, Los Lobos, Los Tiguerones och Los Águilas, har stämplats som terroriste­r och krigförand­e icke-statliga aktörer.

Militär skickas in för att ta kontroll över fängelsern­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden