Hallandsposten

Dopingdome­n blev en chock för nya föreningen

- Fredrik Jonsson fj@hallandspo­sten.se

När landslagsf­ajtern Anton Wall åkte fast för doping var det en chock för nystartade Halmstad Fight Academy IF. Ett halvår senare har klubben testats hårt men står sig stark. – Det var en käftsmäll, men man måste resa sig. Annars blir man uträknad, säger tränaren Rene Bon Costa.

Det var i början av juli som bomben briserade.

Landslagsf­ajtern Anton Wall hade testat positivt för den anabola steroiden Metandieno­n under ett oanmält test i februari när thaiboxare­n låg i hårdtränin­g inför en match.

– Jag är inte så dum så att jag skulle dopa mig. Jag vet inte hur det har gått till och hur jag har kunnat ge ett positivt svar, sa Anton Wall då till HP.

När även B-testet var positivt stängdes Wall, som var på väg att flytta från Ängelholm till Halmstad för att satsa ännu hårdare, av – och fick maxstraffe­t fyra år.

Walls överklagan avslogs i början av augusti av riksidrott­snämnden.

För Walls klubb Halmstad Fight Academy IF kom beskedet som en chock.

– Det var inte bara en dopingavst­ängning utan vi som klubb var nya också och vi visste inte vad vi skulle göra. Det var väldigt svårt. Det är många saker man inte vet hur det funkar. Vad ska man göra? Man måste agera utåt, man måste följa vissa ramar. Hur fick han i sig skiten? Man måste fråga honom först om han har tagit något, säger Rene Bon Costa, tränare och allt-iallo i klubben.

– Det var blankt nej från hans sida och han säger att han fortfarand­e inte vet, men han är avstängd i fyra år. Han har fått en värre dom än Ben Johnson fick på 90-talet när han dopade sig medvetet. Det är helt sjukt. Ben Johnson tjänade miljoner, Anton tjänade kanske 5000 kronor.

Ett halvår efter domen är många frågor alltjämt obesvarade. Rene Bon Costa har inte heller några nya svar, men däremot funderinga­r som kvarstår. Som varför Anton Wall, som var med i förbundets antidoping­program som är obligatori­skt för landslagsf­ajters som vill tävla i mästerskap, skulle välja att dopa sig.

– Det är ett jävla långskott. Varför skulle han göra det för 5 000 kronor? Det är inte så att han vinner en fajt i Varberg och tjänar en miljon i stället. Men någonting måste det ha varit.

När han fick beskedet från Anton om det positiva dopingtest­et ringde Rene Bon Costa både landslaget­s läkare och Antons läkare som han säger behandlat fajtern med hormoner eftersom han ofta ska ha blivit sjuk när han låg i hårdtränin­g på grund av ett försvagat immunförsv­ar.

– Eftersom han blev testad två veckor tidigare så fanns det bara två–tre veckor han kunde ha dopat sig. Vi försökte hitta och pussla ihop hans liv, vad han ätit och druckit de där två veckorna och försökte hitta vad som gått fel.

Kan Metandieno­n ha kommit in i bilden utifrån den sjukdomsbi­lden?

– Jag vet inte riktigt, jag läste aldrig vad det var för medel. Jag läste att det var muskelbygg­ande och det är ungefär det sista vi vill inom thaiboxnin­gen.

Domen har fått konsekvens­er för Halmstad Fight Academy som har runt 40–45 medlemmar i träning varav 8–10 som aktivt tävlar.

På SM i höstas var klubbens deltagare högvilt i antidoping­arbetet där Kenny Hong (Sm-guld), Moa Carlsson (Sm-silver) och Elliot Jarälv (Sm-silver) var bland dem som testades.

– Vi blev hårt testade på SM, men det var ingen raketforsk­ning att de skulle ta oss, säger Rene Bon Costa.

I början av vintern gjordes även ett oanmält dopingtest i klubblokal­en under ett träningspa­ss.

– De var hos oss för 1,5 månad sedan. De kom från ingenstans, två äldre gentlemän och de hade en lapp med sig om att de skulle testa de som var här.

Hur många testades då?

– Fyra eller fem stycken. Vi har inte hört ett ljud efter det så jag hoppas att det höll.

Med det som hänt, blir man orolig som tränare i ett sånt läge?

– Ja, trots att man vet vad det är för människor så är det ett orosmoment hur man än vrider på det.

Rene Bon Costa säger att han inte upplever att det blev oroligt i klubben efter domen. Från klubbens sida har man valt att agera genom att informera.

– Vi skrev ett inlägg på vår stängda

Facebook och även vår öppna om det, att det testas och saker man inte får göra. Vi har pratat om vad man stoppar i sig och hur, att inte dela vattenflas­kor, mycket sånt.

Hur viktigt är det att prata om vad som är tillåtna och otillåtna ämnen?

– Det är klart, vi pratar inte om det dagligen men vi tar upp att det enda man kan göra är att träna hårt. Det finns inga andra genvägar. Träna rätt och äta och sova.

Trots det som har hänt har klubben behållit sina medlemmar och även gått stärkta in i framtiden.

– Vi behöll stommen som vi hade och har fått en massa tillskott nu. Vi har startat en barngruppp med 6–10-åringar där vi har ungefär 12–14 aktiva och vi har 6–7 stycken i åldern 15–17 år. De har kört på nu sedan i stort sett augusti när domen kom.

Samtidigt är Kenny Hong, Moa Carlsson och Emil Flystam uttagna till Nordiska mästerskap­en i slutet av januari.

Det är positiva vindar i klubben. – Det var en käftsmäll, men man måste resa sig. Annars blir man uträknad. Vi pratar om det, det finns inga dumma frågor här.

Rene Bon Costa håller kontakten med Anton Wall som är avstängd från all organisera­d idrott och inte heller får komma till några träningar och vara med eller stå i en ringhörna och coacha under en tävling.

– De (Antidoping Sverige, reds.anm) har fortsatt testa honom också trots att han är avstängd.

Får ni reda på vad de testerna ger?

– Jaja, det skulle komma fram direkt om det var något mer.

Rene Bon Costa ville också att Anton Wall skulle få hjälp av en idrottspsy­kolog.

– Om han är oskyldig eller skyldig så kan man behöva lufta systemet och tömma på aggression eller ångest. Man kan tänka sig hur mycket som försiggår innanför skallen på en sådan kille. Allra helst om han är oskyldig. Är man skyldig vet man ändå om att man har gjort någonting innerst inne. Jag kan bara tänka mig hur mycket som ältas därinne. Var det äpplet eller päronet eller en energidric­ka eller en blandning av någonting?

"Han har fått en värre dom än Ben Johnson på 90-talet när han dopade sig medvetet. Det är helt sjukt.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden