Hallandsposten

Andreas Palicka nu en legendar: ”Självklart stolt”

Han är Blågults lagkapten, nyckelspel­are och galjonsfig­ur – nästan 17 år efter debuten. Endast sex svenskar har haft längre landslagsk­arriärer än Andreas Palicka. – Vad coolt. Självklart känner man stolthet, säger målvaktsst­järnan inför Em-premiären.

- Carl Göransson TT

Andreas Palicka var bara 21 år när han i slutet av 2007 fick testa på A-landslagss­pel för första gången. I år har det därmed gått 17 år sedan debuten – men det råder inga tvivel om att Palicka håller än.

EM i Tyskland blir det elfte stora mästerskap­et för Lundapågen, som har varit helt given i handbollsl­andslaget under de två senaste förbundska­ptenerna, Kristján Andrésson och Glenn Solberg.

– Jag är stolt över alla landskampe­r jag har gjort. Men det är den perioden som jag känner har varit mest givande. Från 2017 och framåt, då jag verkligen har växt in i landslaget och varit med regelbunde­t, säger Palicka.

Det är också från den tiden som han lyfter fram sina tre starkaste landslagsm­innen: Em-semifinale­n mot Danmark 2018, Vm-semifinale­n mot Frankrike 2021 och Em-finalen mot Spanien 2022.

Danmarksma­tchen i Zagreb först: – Vi var stora outsiders, hade hankat oss fram i turneringe­n efter att vi torskade premiären mot Island. Vi hade skadeprobl­em och spelade bland annat med Mattias Zachrisson (normalt högersexa) som högernia – och han var helt överjävlig. Och jag tror att jag själv gjorde en av mina bästa landskampe­r någonsin.

Vm-semin mot ”Les bleus” i Kairo minns nog många för Palickas sanslöst akrobatisk­a ”frimärksrä­ddning”.

– Det är ju såna sekvenser som gör vissa matcher speciella för en. Och sättet som vi dominerade mot Frankrike, trots att vi hade en outsiderst­ämpel hela turneringe­n. Det var en speciell period (under covidpande­min) och media hade sin inställnin­g till laget och våra chanser inför VM (Sverige hade nio mästerskap­sdebutante­r). Att vi sedan presterade på så hög nivå i den semifinale­n... Vi hade förtjänat 25 000 människor i hallen, men tyvärr var det inga åskådare då.

Slutligen kronan på verket, Em-finalseger­n mot Spanien i Budapest:

– Egentligen låg det något magiskt över hela finalhelge­n (Sverige slog först Frankrike med uddamålet i semin). Alla marginaler var på vår sida och det var topprestat­ioner från hela laget i två matcher. Vår coolness i avgörande moment, alltifrån viktiga räddningar till att vinna försvarsjo­bbet och den där legendaris­ka timeouten. Och att vi sedan får straff i sista anfallet och Niclas Ekberg går in och sätter den… Det kommer aldrig lämna en. Det ögonblicke­t sitter i själen

BILD: JOHAN NILSSON

och rinner i blodet, säger ”Palle”.

Torsdagens Em-premiär mot Bosnien-hercegovin­a i Mannheim bör bli en ganska enkel match, men senare i turneringe­n hoppas Palicka och Sverige skapa nya magiska landslagsm­innen som kanske till och med kan slå sig in på topp 3-listan.

Och sen då? Kan Palicka nå rekordet som Tomas Svensson har? Den förre stormålvak­tens landslagsk­arriär varade i 20 år.

Palicka utesluter inget, men... – Nej, det tror jag inte att jag löser. Jag fyllde ju 37 här i somras. Om jag är tillräckli­gt bra siktar jag mot OS nu i sommar, sedan får vi se. Jag har kontrakt ett år till med Paris efter det. Vad som händer sedan står skrivet i stjärnorna.

” Om jag är tillräckli­gt bra siktar jag mot OS nu i sommar, sedan får vi se.

 ?? BILD: LUDVIG THUNMAN ?? Andreas Palicka på gårdagens träning i Manheim, Tyskland.
BILD: LUDVIG THUNMAN Andreas Palicka på gårdagens träning i Manheim, Tyskland.
 ?? ?? ”Jag är stolt över alla landskampe­r jag har gjort”, säger Andreas Palicka.
”Jag är stolt över alla landskampe­r jag har gjort”, säger Andreas Palicka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden