Hallandsposten

EM Bratwurst och bärs – festen har börjat

Bratwurst, bärs och fullsatta hallar. Stjärnorna i svenska handbollsl­andslaget har höga förväntnin­gar på EM i Tyskland. – Det kommer bli en riktig folkfest, säger Jim Gottfridss­on.

- Carl Göransson TT

Det är faktiskt första gången någonsin som Tyskland arrangerar ett EM på herrsidan. Turneringe­n lägger gasen i botten direkt och inledde med ett världsreko­rd för handboll med de lite drygt 53 000 åskådare man räknade med på onsdagskvä­llen i Düsseldorf vid premiärmat­cherna i Tysklands grupp.

Och många publikfest­er, om än i mindre format än så, är att vänta de närmaste veckorna.

– Alla vet väl kanske att handbollen kommer från Danmark ursprungli­gen, men det känns lite som att Tyskland är handbollen­s hemland, säger Jim Gottfridss­on, själv proffs i Flensburg-handewitt sedan 2013.

Han är en av nio spelare i Sveriges Em-trupp som spelar i tyska Bundesliga-klubbar för tillfället. Ytterligar­e fem har tidigare spelat i ligan där konkurrens­en är som allra tuffast.

– Det är den bästa och hårdaste ligan i världen, även om klubbarna därifrån kanske inte vinner Champions League oftast. Men det är där flest landslagss­pelare håller till till vardags. Och det finns så många människor i Tyskland som är handbollsn­ördiga, säger ”Gotte”.

Dessutom har värdnation­en ett gångbart recept på hur man skapar bra stämning.

– Det kommer vara bratwurst och dryck på läktarna, en riktig folkfest. Tyskarna är bra på att göra det till ett bra evenemang, vilket är häftigt även för oss som spelare.

Även Hampus Wanne, nu i Barcelona men tidigare Gottfridss­ons klubbkamra­t i Flensburg, ser fram emot att få spela ett EM i sitt förra hemland.

– Jag tror att det kommer bli ett väldigt coolt mästerskap med tanke på att det är just i Tyskland. Efter att ha spelat där i nio år vet jag att publiken är fantastisk, säger han.

För Andreas Palicka, nu i Paris Saint-germain, blir återkomste­n lite extra speciell. Sverige spelar det första gruppspele­t i Mannheim, i det som var Palickas hemmaarena med Rhein-neckar Löwen 20162021.

– Både fru och barn kommer dit, de tycker att det är väldigt kul att vi hamnade på just den spelorten. Vi älskade Tyskland i alla år vi bodde där (totalt tolv, inklusive sju i Kiel) och kan landet i princip utan och innan. Alla som har bott där vet att det är ett land vars organisati­on är fantastisk. Det kommer

BILD: LUDVIG THUNMAN

vara fullsatta hallar, feta arrangeman­g. De är världsleda­nde på det i Tyskland.

Sverige inleder mot Bosnien-hercegovin­a i dag, torsdag, i en situation som de blågula landslagss­pelarna aldrig har upplevt tidigare.

– Det gör oss stolta och glad att kunna säga att vi kommer till Tyskland som regerande mästare, säger Hampus Wanne.

Han ser gärna en upprepning av succén i Bratislava och Budapest för två år sedan.

– Då slog vi Norge med ett mål, Frankrike med ett, vann finalen mot Spanien med en straff i sista sekunden... Det är så små små saker som avgör och det vet vi om. Men det är klart att vi har väldigt höga förväntnin­gar om att vi ska vara med där uppe. Det hade nästan varit konstigt annars.

 ?? ?? Jim Gottfridss­on ser fram emot EM i Tyskland.
Jim Gottfridss­on ser fram emot EM i Tyskland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden