Hallandsposten

Inte ens rika känner sig rika – här är förklaring­en

Allt färre anser sig vara rika. Gränsen för hur mycket pengar man tror sig behöva ha för att känna sig rik brukade ligga strax över tio miljoner kronor. Men för många är den nu ännu högre, rapportera­r CNBC.

- Cecilia Oscarsson cecilia.oscarsson@gp.se

Förmånen att få känna sig rik blir allt mer ouppnåbar. Det visar en rapport från det amerikansk­a företaget Edelman Financial Engines, som sysslar med investerin­gsrådgivni­ng.

Bara 14 procent av amerikaner­na känner sig rika, enligt rapporten. Och allt fler definierar sig som så kallade HENRYS (high earners, not rich yet, vilket kan översättas till höginkomst­tagare, inte rika än).

Enligt rapporten uppgav 67 procent – en större andel än året innan – att de skulle behöva ha minst en miljon dollar för att känna sig rika. Det motsvarar strax över tio miljoner kronor. 20 procent uppgav att de skulle behöva ha minst fem miljoner dollar.

En förklaring till att allt färre känner sig rika tros vara hög inflation och ekonomisk instabilit­et. Det har påverkat många människors köpkraft – och självförtr­oende.

– Marknadens volatilite­t under de senaste två åren har tagit ut sin ekonomiska och emotionell­a rätt på individer och familjer oavsett deras förmögenhe­t, säger Kelly O’donnell, kundchef på Edelman Financial Engines, till CNBC.

Över hälften av dem som tjänade över en miljon kronor om året uppgav att de ändå levde från lön till lön, enligt rapporten. De med högre inkomst har ofta skaffat sig en dyrare livsstil, och hur mycket man tjänar är inte det enda som påverkar huruvida man känner sig ekonomiskt trygg. Förmågan att hålla nere utgifterna spelar förmodlige­n större roll, skriver CNBC.

Enligt Kelly O’donnell kan boven här vara sociala medier, eftersom de får oss att jämföra oss med andra.

– Det finns en press att fortsätta handla och konsumera, även när man kanske inte har medlen att göra det med, säger hon till tidningen.

Att äga sitt boende anses också vara en viktig faktor för att man ska känna sig rik. De som ägde sitt boende tidigare och såg priserna rusa under pandemin kunde förmodlige­n känna sig rika då, åtminstone på pappret. Samtidigt gav de låga räntorna andrum i hushållsbu­dgeten.

Men den höga inflatione­n har fått centralban­kerna att höja räntorna, och mångas bolån har därmed blivit

ARKIVBILD: MARIA STEEN

väldigt mycket dyrare. Samtidigt har prisnivåer­na på bostäder sjunkit och det blir svårt att sälja till samma höga pris som för ett par år sedan.

– Den amerikansk­a drömmen, speciellt vad gäller att äga sin bostad, har skapat mycket stress för människor, säger Kelly O’donnell till CNBC.

 ?? ?? Allt färre känner sig rika, enligt en ny rapport från amerikansk­a Edelman Financial Engines.
Allt färre känner sig rika, enligt en ny rapport från amerikansk­a Edelman Financial Engines.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden