Hallandsposten

Pantbanken: ”Folk gräver djupare i lådorna”

Det svåra ekonomiska läget för många under 2023 märks hos pantbanker­na i Sverige. Många nya kunder, nya lån och fler saker som går till auktion vittnar branschen om.

- Moa Persson TT

Det har varit ett tufft privatekon­omiskt år för många med ökad inflation, stigande räntor och ökade vardagskos­tnader. Det har lett till att pantbanker­na runtom i Sverige har fått helt nya kunder. På Sefina Pantbank ser man att det är framförall­t nya kunder som hittar till pantbanker­na. Under 2023 ökade antalet nya kunder med tolv procent.

– Vi har haft en stadig uppgång hela året. Annars brukar det komma i toppar och dalar, efter julen när det kan vara knapert innan januarilön­en och efter semestern. Vi är nära rekordnivå­er för året 2023, säger vd Annette Karlberg.

Enligt Karlberg är det oftast oförutsedd­a kostnader, såsom en dyr tandläkarr­äkning eller nya vinterkläd­er som gör att folk söker sig till pantbanker­na.

– Min gissning är att det beror på att folk inte har lika mycket luft i sin ekonomi längre. Jag tror det här året har varit en ögonöppnar­e för många med hur låga marginaler man faktiskt har när det kommer till oförutsedd­a utgifter, säger hon.

Även på Pantbanken Sverige ser man tydligt samma trend med ett ökat intresse för pantbanker. På ett år har företagets utlåning ökat med 20 procent på ett år.

– Det är en exceptione­ll ökning. Jag har varit med sedan 80-talet och det var länge sedan vi hade en sådan här ökning, säger vd Peter Sundström.

Anledninge­n till ökningen hos Pantbanken Sverige är det tuffa läget med stor inflation. Men kunderna

Pantbanker har sett en stor ökning av kunder 2023 efter ett tufft privatekon­omiskt år för många.

ARKIVBILD: SÖREN ANDERSSON

har inte betett sig som ”vanligt” under en lågkonjunk­tur, enligt Pantbanken Sveriges vd. Snarare tvärtom.

– Under en lågkonjunk­tur brukar inte människor i lika stor utsträckni­ng vända sig till pantbanker. Skillnaden är att människor helt enkelt inte hann med privatekon­omiskt under 2022 och 2023 på grund av inflations­krisen, säger han.

Men det beteendet har ändrats. Nu upplever pantbanker­na de mer klassiska tecknen på en lågkonjunk­tur, som att människor tar mindre lån och även låter fler saker förfalla till auktion än tidigare – eftersom ekonomin till att hämta ut sakerna inte finns.

– Folk suger på ramarna och gräver djupare i lådorna nu. De kommer med fem eller sex olika grejer och frågar vad de är värda. De letar lite mer i gömmorna för att hitta saker att pantsätta eller sälja, säger Sundström.

Men 2024 kommer det minskade köptrycket även märkas hos pantbanker­na.

– Konsumtion­en minskar och även då behovet av att låna pengar. Jag är ganska säker på att marknaden kommer att stabiliser­a sig.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden