Hallandsposten

Iskallt, mörkt och jävligt i nya ”True detective”

- Jan Andersson jan.andersson@gp.se

True detective: Night country HBO Max, 6 avsnitt

Av: Issa López.

Med: Jodie Foster, Kali Reis, John Hawkes, Finn Bennett, Christophe­r Eccleston, Fiona Shaw, Anna Lambe, Aka Niviâna, m.fl. Premiär 15 januari. ****

Det är jul i Alaska. En enögd isbjörn vandrar längs den översnöade stadens ödsliga huvudgata. En infrusen människa vaknar till liv och skriker ut sin dödsångest. En avliden människa dansar barfota på isen och visar vägen till något ännu obehagliga­re. Välkommen till det festliga samhället Ennis, ett trist och charmlöst ”Twin Peaks” strax norr om polcirkeln, och säg hej till den nya säsongen av ”True detective”.

Det enda som bryter av mot det kompakta mörkret och den frustande kylan är en bedövande känsla av hopplöshet. Här finns ett helvetiskt istäcke, en plågad ursprungsb­efolkning och Jodie Fosters i grunden välmenande men buffliga, intensiva och gränslösa mordutreda­re Liz Danvers som ligger med sin chef (spelad av Christophe­r Eccleston) och tvingar sina medarbetar­e att jobba över på julafton eller ringer dem klockan 03.30 med frågor som kan och borde vänta tills nästa dag.

Ramberätte­lsen och själva polisutred­ningen i den nya säsongen av ”True detective” kretsar kring en grotesk köttklump med sex ihjälfrusn­a, troligen mördade, polarforsk­are som långsamt tinar upp i en ishall medan Jodie Foster och hennes poliskolle­ga Navarro (Kali Reis) kämpar både med och mot varandra och för att få ihop det bisarra, definitivt mystiska och eventuellt övernaturl­iga dödspussle­t.

Samtidigt stångas pappa Hank och sonen Peter (en alltid lysande John Hawkes och Finn Bennett) med sin egen inbördes relation såväl som med sina yrkesrolle­r inom Alaskas polismyndi­ghet. Det går sådär.

Peter är satt att bevaka den tinande köttklumpe­n med mänskliga rester och har svårt att få ihop familjeliv­et med jobbet. Den problemtyn­gde Hank jagar kärleken och letar i vanmakt och frustratio­n på andra sidan av Berings sund. Inte heller det går så bra. Livet vill liksom inte falla på plats för någon av invånarna i den här gudsförgät­na, snöpiskade avkroken på randen till Norra ishavet.

Det är som sagt jul i Alaska. Men inte ens Rudolfs röda mule skulle kunna tränga igenom och lysa upp det kompakta mörkret för att guida tomtefar rätt. Han är för övrigt långt härifrån. Friden finns hela tiden någon annanstans.

”True detective: Night country” präglas av ett mänskligt elände och genomsyras av en närmast total uppgivenhe­t. Det är dock inget nytt för den här antologise­rien, vars tidigare säsonger har utspelat sig i Louisiana med Woody Harrelson och Matthew Mcconaughe­y, i Kalifornie­n med Colin Farrell och Rachel Mcadams och i Ozarkberge­n med Mahershala Ali och Stephen Dorff. Att man nu har placerat handlingen i den mest yttersta av utposter med mörkret som enda färdkamrat känns som ett naturligt steg. Och Jodie Foster imponerar stort i rollen som kantig och vass mordutreda­re.

För visst fungerar också den fjärde säsongen av Nic Pizzolatto­s hyllade kriminalse­rie – den här gången skapad av producente­n, författare­n och regissören Issa López. Det är spännande, rätt äckligt och djupt obehagligt även om de övernaturl­iga inslagen stundtals kan kännas

BILD: HBO MAX

lite krystade och den Tarantino-doftande avslutning­en lite ... snopen. Och nej, det finns inget Ennis i Alaska. Det närmaste vi kommer i verklighet­en borde vara Utqiagvik (tidigare Barrow) i North Slope Borough, den nordligast­e bosättning­en i USA.

Däremot är Billie Eilish ”Bury a friend” som löper genom hela serien ett lika sugande och suggestivt ledmotiv som Handsome Familys ”Far from any road” från den första säsongen. De fungerar verkligen perfekt som obehagliga stämningss­ättare. Men du kommer aldrig att lyssna på ”Twist & shout” på samma sätt igen.

 ?? ?? Jodie Foster och Kali Reiss spelar de båda mordutreda­rna Liz Danvers och Evangeline Navarro i den ständigt kylslagna och stundtals bisarra ”True detective: Night country”.
Jodie Foster och Kali Reiss spelar de båda mordutreda­rna Liz Danvers och Evangeline Navarro i den ständigt kylslagna och stundtals bisarra ”True detective: Night country”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden