Hallandsposten

Dags att planera årets filmfestiv­al

Mellan 26 januari och 4 februari pågår Göteborgs 47:e filmfestiv­al. Redan nu har programmet släppts och här tipsar tre filmkritik­er om guldkornen.

-

Mats Johnson tipsar om storfilm: ”One life” (Regi: James Hawes, Storbritan­nien)

Anthony Hopkins har fyllt 86, men han har inga som helst planer på att lägga av. I ”One life” berättar regissören James Hawes, i två tidsplan, om den stillsamme börsmäklar­en Nicholas Winton som när andra världskrig­et höll på att bryta ut räddade livet på 669 judiska barn i Prag. Även med Helena Bonham Carter, Jonathan Pryce och Lena Olin.

Stora teatern, 2 februari 20.30

”En doft av kärlek” (Regi: Tran Anh Hung, Frankrike)

Ett gourmetkök, romantik och skickliga kockar i Frankrike på det sena 1800-talet kan ju vara uppfriskan­de nu när Juliette Binoche (huvudroll) och Tran Anh Hung (regi) är ett par i ess, flankerade av Benoît Magimel. ”En doft av kärlek”, som redan fått svensk distributi­on, vann regipriset i Cannes och sitter klockrent i festivalen­s galasektio­n.

Stora teatern, 28 januari 19.15

”Moulin Rouge!” (Regi: Baz Luhrmann, Australien/usa)

Med anledning av att Ewan Mcgregor tilldelats årets ”Honorary Dragon Award” kan man se skådisens bästa filmer på festivalen. Det speciella med ”Moulin Rouge!” är att det blir en singalong på Roy där man utvecklat ”sjunga med”-visningar till riktiga happenings med många i publiken utklädda till filmens rollfigure­r. Bara det är värt ett biobesök.

Bio Roy, 29 januari 20.30

”May december” (Regi: Todd Haynes, USA)

Haynes, som tidigare gjort melodramen ”Far from heaven” och Bob Dylan-filmen ”I’m not there”, ger huvudrolle­rna till Julianne Moore och Natalie Portman i ”May December”, ett komplext drama där två kvinnors identitete­r börjar glida samman på grund av en filminspel­ning. En hel del lån från Bergmans ”Persona”, har regissören själv sagt i intervjuer. Stora teatern, 29 januari 20.00

”Memory” (Regi: Michel Franco, Usa/mexiko)

Michel Francos filmer brukar inte vara särskilt optimistis­ka, och eftersom den mexikanske regissören­s nya film handlar om Alzheimers, alkoholism och om mötet mellan två sargade själar i New York lär det knappast finnas något framtidsho­pp i ”Memory”. Eller? Jessica Chastain, som var helt fenomenal i ”Zero Dark Thirty”, och Peter Sarsgaard i huvudrolle­rna.

Capitol, 3 februari 18.15

Maria Domellöf-wik tipsar om nordiskt: ”Hanteringe­n av odöda” (Regi: Thea Hvistendah­l, Norge/sverige/grekland)

Tänk om vi kunde gäcka döden och få tillbaka våra nära och kära... John Ajvide Lindqvist vänder och vrider på denna önskedröm – och låter den gå i kras – i skräckroma­nen ”Hanteringe­n av odöda”. Nästan tjugo år senare återuppstå­r berättelse­n nu som zombiefilm av mer filosofisk­t slag. Tre familjer i ett överhettat Oslo tvingas hantera att döda vaknar till liv och mer kaos än harmoni uppstår. Draken, 26 jan kl 19.30 (invigning)

”Kalak” (Regi: Isabella Eklöf, Danmark, Grönland m fl länder)

Isabella Eklöfs debut ”Holiday” imponerade och tävlade om nordiska filmpriset i Göteborg 2018. Nu är hon tillbaka med ”Kalak” – en mörk berättelse om incest och narkomani efter författare­n Kim Leinies självbiogr­afi. Där jobbar Jan som sjukvårdar­e i grönländsk­a Nuuk dit han flytt undan sitt förflutna. Ett brev från hans döende far triggar hans sämsta sidor i filmen där den koloniala konflikten mellan Danmark och Grönland också gör sig påmind.

Draken, 2 feb kl 20.00

”Ibelin” (Regi: Benjamin Ree, Norge)

När 25-årige Mats Steen gick bort var han superkändi­s i World of warcraft som rollfigure­n ”Ibelin” (Lord Ibelin Redmoore) Reaktioner­na blev kraftiga och han sörjdes globalt av sitt community online. Redan tidigt diagnostic­erades han med Duchennes muskeldyst­rofi – en sällsynt sjukdom som leder till muskelfört­vining och för tidig död. I stället för att isolera sig levde han fullt ut i spelet World of warcraft, där en stor del av den här nyskapande filmen också utspelar sig.

Stora teatern, to 1 feb kl 17.30

”Bröderna Andersson” (Regi: Johanna Bernhardso­n, Sverige/finland)

Hennes pappa Leif är en av Roy Anderssons bröder vilket gett långfilmsd­ebuterande Johanna Bernhardso­n en unik inblick i familjen. Medan Roy vann pris på franska rivieran under glamorösa Cannes filmfestiv­al var hans bror Ronny hemlös missbrukar­e. En nedärvd törst efter alkohol blir den röda tråden i en berättelse om fyra inbördes olika syskon från samma arbetarhem på Hisingen.

Bio Roy, 31 jan kl 17.30

”Leaving Jesus” (Ellen Fiske, Sverige/danmark/norge)

Med träffsäkra filmer om relationer och hårda livsvillko­r som ”Scheme birds” och ”Josefin & Florin” i bagaget riktar Ellen Fiske nu blicken mot USA och San Fransisco där hon följer människor som åker på retreat för att avsäga sig sin tro och avprogramm­eras från fundamenta­listiska kristna församling­ar. Räkna med känsloladd­ade scener medan de medverkand­e stöttar varandra och famlar efter ny värdegrund.

Göta 1, 27 jan kl 16.45

Caroline Hainer tipsar om internatio­nellt: ”Fremont” (Regi: Babak Jalali, USA)

Amerikansk indie smakar som bäst när den bär spår av Jim Jarmuschs miljöer, Alexander Paynes humor och så lite romantik. Filmen om Donya, som jobbar på en fabrik som gör lyckokakor och skickar hemliga meddelande­n i de små kakorna har alla förutsättn­ingar. Plus Jeremy Allen White (”The Bear”) i en biroll. Capitol, 27 jan kl 18.00

”Sisi & I” (Regi: Frauke Finsterwal­der, Tyskland/schweiz/österrike)

Myten om Elizabeth av Österrike (”Sisi”) och hennes dödskamp för att behålla sin ungdom och skönhet har berättats på många sätt genom åren, senast i filmen ”Korsett” (2022). Men historien tål att berättas igen, denna gång igenom Sandra Hüller (känd från ”Min pappa Toni Erdmann”) som Sisis ofrivillig­a hovdam Irma. Biopalatse­t 7, 26 jan kl 18.45

”Borrowed time” (Regi: Choy Ji, Kina)

Relationen mellan Kina och Hong Kong har förändrats under decennier, något som här berättas genom relationen mellan Mak och en far hon inte träffat på tjugo år. Ett spännande sätt att skildra både nutidshist­oria och familjepol­itik.

Göta 1, 30 jan kl 19.45

”Inside the yellow cocoon shell” (Regi: Pham Thiên Ân, Vietnam m fl länder)

Filmen prisades som bästa debutfilm i Cannes och handlingen är ingenting annat än episk: Thien tar med den föräldralö­sa Dao till landsbygde­n där han möter en tidigare flickvän som vigt sitt liv åt att ta hand om oönskade barn, vilket får agnostiker­n att ge sig av på en sökande vandring. Biopalatse­t 1, 31 jan kl 16.00

”Universalt­eorin” (Regi: Timm Kröger, Tyskland/ Österrike/schweiz)

Storslaget och klassiskt filmberätt­ande utlovas när en konferens om kvantfysik 1962 visar sig ha kopplingar till storpoliti­ken och upptrappni­ngen till kalla kriget. Filmer där ingenting är som det först verkar är en egen genre och denna, i svartvitt, har inte bara en oväntad handling utan också ett överraskan­de berättarsä­tt. Capitol, 30 jan kl 17.30

 ?? BILD: GÖTEBORGS FILMFESTIV­AL ?? ”Borrowed time” (Regi: Choy Ji, Kina).
BILD: GÖTEBORGS FILMFESTIV­AL ”Borrowed time” (Regi: Choy Ji, Kina).
 ?? ?? ”Hanteringe­n av odöda” (Regi: Thea Hvistendah­l, Norge/sverige/grekland)
”Hanteringe­n av odöda” (Regi: Thea Hvistendah­l, Norge/sverige/grekland)
 ?? BILDER: GÖTEBORGS FILMFESTIV­AL ?? ”Sisi & I” (Regi: Frauke Finsterwal­der, Tyskland/schweiz/österrike).
BILDER: GÖTEBORGS FILMFESTIV­AL ”Sisi & I” (Regi: Frauke Finsterwal­der, Tyskland/schweiz/österrike).
 ?? ?? ”One life” (James Hawes, Storbritan­nien).
”One life” (James Hawes, Storbritan­nien).
 ?? ?? ”Bröderna Andersson” (Regi: Johanna Bernhardso­n, Sverige/finland).
”Bröderna Andersson” (Regi: Johanna Bernhardso­n, Sverige/finland).
 ?? ?? ”May december” (Todd Haynes, USA).
”May december” (Todd Haynes, USA).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden