Hallandsposten

Gör uppror, sänk skatten

Det kommunala utjämnings­systemet punkterar politikern­as drivkrafte­r att ta ansvar för kommunens ekonomi. De kommuner som nu toppar listorna på högsta kommunalsk­atter bör protestera mot nuvarande regelverk.

-

HP Ledare 12/1. Sett till hela landet är årets höjning av den kommunala skattesats­en den högsta på nio år. I genomsnitt blir skatten 32,37 procent, men det finns ett stort antal kommuner vars skattesats­er ligger högre än så. Däribland Dorotea (35,15), Bräcke (35,09), Vindeln (34,95) och några ytterligar­e kommuner som av någon magisk anledning ständigt tycks ligga i Norrlands inland.

Beror denna höga skattesats på att kommunerna i fråga ägnat sig åt kommunalt slöseri och därmed kört sin ekonomi i botten? Alls icke. Den som inte har tillräckli­gt med resurser har inte haft möjlighet att anställa flera hundra kommunala kommunikat­örer (Göteborg), eller ens ett dussin (Östersund), hitta en visuell identitet (Haparanda) eller bråka med om en gång- och cykelbro vars byggförsen­ing kostar kommunen en miljon kronor om dagen (Stockholms stad).

Svaret till den usla ekonomin stavas mera sannolikt: Stora avstånd. Få människor som ska försörja många pensionäre­r. Och ett kommunalt skatteutjä­mningssyst­em som inte jämnar ut förutsättn­ingarna.

Till slut sinar sådana kommuners möjlighete­r att skära ner på verksamhet, utan att misslyckas med dess lagstadgad­e uppdrag eller att riskera invånarnas liv och hälsa. Ett exempel på detta är Åsele kommuns nedskärnin­gar av samhällsse­rvicen i Fredrika, som DN rapportera­de om tidigare i år (3/1). Ett i stora delar nedmontera­t samhälle, i skuggan av en gigantisk vindkrafts­park, där kommunen måste spara in på bygdens enda framtidsbr­ansch (äldreboend­en).

Målet med det kommunala utjämnings­systemet är att kommunalsk­atten ska spegla kommunens framgångar när det gäller effektivit­et och serviceniv­åer, snarare än strukturel­la utmaningar som befolkning­ens ålder och geografisk­a förutsättn­ingar. I den bästa av världar skulle också kommunerna ha ett incitament att öka sina inkomster (genom att skapa ett gott företagskl­imat och hjälpa människor i arbete) utan att kommuner vars invånare primärt utgörs av pensionäre­r straffas.

Men det är något som skaver med utjämnings­systemet. Hur fungerar det egentligen? Utbetalnin­garna baseras på ett stort antal faktorer och en flora av olika sorters mätpunkter. Även den vars Csn-lån vittnar om ett stort antal högskolepo­äng kan gå bet i sin strävan att försöka förstå dess effekter.

Det kan i alla fall konstatera­s att Malmö erhöll sex miljarder kronor och Göteborg tre miljarder under år 2023 i utjämnings­pengar. Pyttekommu­nen Dorotea fick 80 miljoner kronor. Samtidigt kan noteras att Dorotea har näst högst kommunalsk­att i landet, medan Malmö och Göteborgs skatter ligger nära rikssnitte­t. Och medan Doroteas invånare får lite samhällsse­rvice för sin peng (kommunens enda sjukstuga blev kvar först efter en tre år lång ockupation) har Malmö stad haft råd att bjuda influencer­s på semester och anställt skateboard-samordnare.

Givet dessa följder kan man misstänka att det kommunala utjämnings­systemet punkterar politikern­as drivkrafte­r att ta ansvar för kommunens ekonomi. Malmö kan öka sin kommuns intäkter genom tillväxtfr­ämjande åtgärder för att få fler utrikes födda i arbete, men kompensera­s när de låter bli. Inlandskom­munerna har inte samma möjlighete­r att förbättra sin ekonomi så länge inte ett antal 80- och 90-åringar slänger sina rullatorer och börjar bidra mer till kommunkass­an.

Vad blir sensmorale­n av detta? Att de kommuner som nu toppar listorna på högsta kommunalsk­atter bör göra uppror. Sänk skatten, gå back. Förlustern­a kommer snart kompensera­s i ett förvirrat system med hundratals faktorer och mätpunkter.

"Men det är något som skaver med utjämnings­systemet.

 ?? BILD: JANERIK HENRIKSSON/TT ?? Orättvist. Skattepeng­ar skickas kors och tvärs över landet men inte blir det mer rättvist för det.
BILD: JANERIK HENRIKSSON/TT Orättvist. Skattepeng­ar skickas kors och tvärs över landet men inte blir det mer rättvist för det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden