Hallandsposten

Pappa döms för dödshot – mot sig själv

Halmstad: De digitala spåren avslöjade pappans bluff. Men först såg det mörkt ut för mamman. Hon kallades till polisförhö­r – misstänkt för att ligga bakom dödshoten.

- Jan Stohr jas@hallandspo­sten.se 010-471 51 47

Paret separerade redan 2015. Sedan dess har de haft olika syn på hur deras gemensamma barn har det.

Framför allt pappan ligger bakom en lång rad orosanmäln­ingar, där han ifrågasätt­er mammans lämplighet.

För ett par år sedan inledde han en vårdnadstv­ist och begärde ensam vårdnad.

De hade då haft delad vårdnad under en lång rad år.

Under processen argumenter­ade han sedan för att han lyssnat på barnens behov och drog tillbaka kravet och önskade i stället att rätten skulle fastställa gemensam vårdnad.

Samtidigt hade han polisanmäl­t mamman, för att ligga bakom två dödshot som mejlats till honom.

Polisen drog i gång en utredning. Mamman nekade till anklagelse­n och efter en djupdyknin­g bland de digitala spår som de flesta lämnar efter sig kunde man se att även om mejlens avsändare såg ut att vara mamman, var det i själva verket pappan som skickat dem till sig själv.

Han hade skapat ett falskt mejlkonto med hennes namn, men tänkte inte på att han använde sitt eget Googlekont­o när han loggade in på den falska mejladress­en och skickade hoten till sig själv.

Bluffen avslöjades. Samtidigt slog rätten fast att mamman skulle ha ensam vårdnad om barnen och pappan hamnade i stället i polisförhö­r.

Han nekar till att ha skapat mejlkontot och till att ha skickat hoten till sig själv. Men när nu tingsrätte­n också avgör brottmålet slår rätten fast att ingen utomståend­e kan ha skickat hoten.

De innehåller detaljer som troligen bara är kända av mamman och pappan.

Tingsrätte­n motiverar sitt beslut bland annat med att pappans invändning­ar, om att hans dator blivit hackad och att hackaren måste ha skrivit meddelande­na, ”faller på sin egen orimlighet på grund av innehållet i de angivna meddelande­na.”

Tingsrätte­n anser att det är ställt utom rimligt tvivel att pappan är skyldig till de åtalade gärningarn­a, falsk tillvitels­e och olovlig identitets­användning.

”Att NN har haft uppsåt till gärningarn­a råder det ingen tvekan om”, summerar rätten och beslutade om villkorlig dom och 70 dagsböter á 50 kronor.

Pappan döms också att betala 15000 kronor i skadestånd till mamman.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden