Hallandsposten

Bilhandlar­e tror på en osäker marknad 2024

Halmstad:

- Karin Bergh kb@hallandspo­sten.se 010-471 51 54

2024 väntas bli det sämsta året för nybilsförs­äljning sedan finanskris­en 2008–09, enligt prognoser från Branschorg­anisatione­n Mobility Sweden. Elbilsmark­naden ser ut att drabbas hårt. Johan Kuylenstje­rna på Motorhalla­nd är mer positiv – och spår ett bättre 2024 än 2023.

Branschorg­anisatione­n Mobility Swedens prognos pekar på att cirka 240 000 nya personbila­r kommer att registrera­s under 2024.

Det är en minskning med 17 procent jämfört med 2023 och den lägsta nivån sedan finanskris­en slog till. De senaste tio åren har i snitt 326 000 nya bilar registrera­ts per år.

– Jag tror att 2024 kommer att präglas av osäkerhet när det kommer till nybilsköp bland privatpers­oner. Åtminstone tills vi får en tydlig signal från Riksbanken om hur det blir med räntorna, säger Johan Kuylenstje­rna, försäljnin­gschef för Volkswagen personbila­r på Motorhalla­nd i Halmstad, men tillägger:

– Samtidigt tror jag att året blir bättre än 2023. Vi gjorde ett väldigt bra år i fjol på begagnatsi­dan. Så köpkraften finns, försiktigh­eten handlar snarare om osäkerhete­n kring ränteläget.

Mobility Swedens bedömning är att elektrifie­ringen stannar upp under 2024. Enligt organisati­onens vd Mattias Bergman visar deras undersökni­ngar att priset är det främsta skälet till att folk skjuter upp ett byte till elbil. Den borttagna klimatbonu­sen har bidragit till högre priser på nya elbilar. Att drivmedels­priserna föll kraftigt vid årsskiftet, som en följd av den kapade reduktions­plikten, kommer också att bidra till att elektrifie­ringen stannar upp, tror Mattias Bergman.

Johan Kuylenstje­rna på Motorhalla­nd bekräftar att den slopade klimatbonu­sen har lett till att intresset för elbilar svalnat något. Däremot är han inte säker på att den kapade reduktions­plikten kommer att leda till ett än mer minskat intresse.

– Nej, jag tror faktiskt inte det. Däremot tror jag att billigare drivmedel påverkar intresset för fossilbila­r positivt, men jag tror inte att det tar av elbilsförs­äljningen.

Är intresset för elbilar stort, generellt?

– Framförall­t på företagssi­dan är det stort, ja. Om man ser till vår totala försäljnin­g under 2024 så är prognosen att vi kommer att sälja ungefär 50 procent rena elbilar och 50 procent fossila bilar eller laddhybrid­er.

– Men samma intresse som när klimatbonu­sen fanns tror jag inte att vi får se igen. Privatpers­oner är fortsatt försiktiga, men det handlar mer om ränteläget än om själva intresset för el, eftersom elbilar generellt är dyrare. Men bortsett från det har elbilarna satt sig väldigt bra på den svenska marknaden nu.

2023 skedde en registreri­ng av drygt 289 000 personbila­r i Sverige, en svag ökning med 0,5 procent jämfört med 2022.

 ?? ARKIVBILD: HP ?? Johan Kuylenstje­rna på Motorhalla­nd är försiktigt optimistis­k inför året – även om branschorg­anisatione­n Mobility Swedens prognoser ser dystra ut.
ARKIVBILD: HP Johan Kuylenstje­rna på Motorhalla­nd är försiktigt optimistis­k inför året – även om branschorg­anisatione­n Mobility Swedens prognoser ser dystra ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden