Hallandsposten

Frisören Justyna från Polen har hittat hem i Laholm

Laholm:

- Jerry Carlsson jc@hallandspo­sten.se 010-471 51 65

Det var pandemin som fick frisören Justyna Michalska att flytta till Sverige. – Min verksamhet hade aldrig överlevt i min gamla hemstad under nedstängni­ngen. Nu har jag fått en ny chans i Laholm och det är jag jättetacks­am för, säger hon.

För några månader sedan öppnade Justyna Michalska egen frisörsalo­ng på Ängelholms­vägen.

– Innan dess hade jag en portabel salong. Jag åkte alltså hem till folk och klippte deras hår. Nu känns det betydligt bättre när jag har allt samlat på samma ställe. Dessutom tycker jag att salongen har ett bra läge. Den ligger visserlige­n inte helt centralt men det finns bra parkerings­möjlighete­r och det är såklart väldigt viktigt, säger hon.

Justyna Michalska har jobbat som frisör i över 30 år.

– Det var mitt drömyrke när jag var barn. Jag minns min glädje när jag fick följa med min mamma till frisören. Det var liksom kärlek till yrket vid första ögonkastet, säger hon och fortsätter:

– Min lycka var gjord när jag kom jag in på frisörskol­an som 15-åring. Jag älskar att klippa hår liksom den sociala kontakten som jag får med kunderna.

När coronapand­emin slog till drev hon frisörsalo­ng i sin forna hemstad Olsztyn i nordöstra Polen.

– Det blev total nedstängni­ng och jag fick panik. Jag insåg att det skulle bli omöjligt att försöka behålla salongen utan inkomster och det var då som en polsk vän i Laholm övertalade mig att flytta hit för snart tre år sedan.

Under den första tiden i Laholm försörjde hon sig som städerska.

– Jag kände dock att jag ville tillbaka till mitt gamla yrke och under hösten 2022 startade jag min portabla salong.

Och numera driver hon alltså salong i sitt eget namn på Ängelholms­vägen.

– Det går bra, även om jag mestadels har polska kunder så här i inledninge­n. Vid sidan om min verksamhet studerar jag dock svenska så jag hoppas att jag ska kunna bredda min kundkrets inom en snar framtid.

Justyna Michalska stortrivs i Laholm och har inga planer på att flytta tillbaka till Polen.

– Nej, det finns faktiskt inte något som jag saknar i Polen. Jag och min son har börjat ett nytt liv här och det känns jättebra. Laholm är ett trevligt litet ställe med väldigt vänliga människor. Här vill vi stanna, säger hon.

 ?? BILD: JERRY CARLSSON ?? Justyna Michalska trivs i sin nya salong.
BILD: JERRY CARLSSON Justyna Michalska trivs i sin nya salong.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden