Hallandsposten

Läckaget har skadat lokalerna – stängt en vecka till

- Isabel Bark ib@hallandspo­sten.se 010-471 51 20

Rydöbruk: Elever och personal från Rydöbruks skola och förskola får hålla till på Torups skola även hela nästa vecka. Den 22 januari kan skolbarnen troligen återvända. Hyltebostä­der behöver tid på sig att städa upp den oreda som uppstått i lokalerna efter helgens vattenläck­a. För förskolan finns däremot ingen prognos. Här har läckaget orsakat värst skador.

Det var i måndags, dagen före skolstart, som förskolepe­rsonal larmade om att det var minusgrade­r i lokalerna. Det visade sig att värmesyste­met i Rydöbruks skola hade gått sönder. När det upptäcktes var lokalerna redan helt utkylda. När Hyltebostä­der försökte starta systemet igen sprang ledningarn­a läck på flera ställen eftersom de hade hunnit frysa.

Alla elever och personal från Rydöbruks skola och förskola fick med kort varsel evakueras till Torups skola.

Hylte kommun och Hyltebostä­der, som förvaltar skolbyggna­derna, meddelar nu att barn och personal får fortsätta vara på Torups skola hela nästa vecka. Lokalerna i Rydöbruks skola behöver säkerställ­as, städas och återställa­s.

– Vi har fått upp värmen inne i skolan och den fungerar ganska bra. I morse var temperatur­en 17–18 grader. Det är en hel del städarbete som behöver göras efter läckaget och därför behöver vi en vecka till. Det kommer fler kalla nätter framöver och vi vill inte behöva flytta eleverna fram och tillbaka, säger Lars Tingsmark, vd på Hyltebostä­der.

Det är både vatten- och värmeledni­ngar som har gått sönder i skolan.

– Det är en del handfat och toaletter som behöver gås igenom och eventuellt bytas.

Förhoppnin­gen är att skolan kan återgå till sina lokaler i Rydöbruk måndagen den 22 januari. Även skolans matsal och idrottshal­l förbereds att kunna öppna då.

För förskolans del är läget mer osäkert. Här har läckaget orsakat större skador och det kommer att krävas mer tid för att bedöma omfattning­en, hur mycket arbete som krävs och vad det kan kosta att reparera skadorna.

Det svårare skadeläget på förskolan beror troligtvis på att golvvärmen frusit och fått skador på ett flertal ställen. Innertaket har dessutom blivit skadat till följd av ett omfattande läckage från vattenledn­ingarna.

– När det gäller förskolan är det lite mer problemati­skt. Vi behöver ta in en byggkonsul­t som går igenom skadeläget, som är betydligt värre där. Vi får inte igång golvvärmen. Jag är också orolig för konsekvens­erna av de här vattenskad­orna inne på förskolan, säger Lars Tingsmark.

Det finns i dagsläget ingen prognos för när förskoleba­rnen kan vara tillbaka i sina ordinarie lokaler.

 ?? BILD: ISABEL BARK ?? Inne på förskolan har läckaget orsakat värst skador. Här finns ingen prognos för när barn och personal kan återvända.
BILD: ISABEL BARK Inne på förskolan har läckaget orsakat värst skador. Här finns ingen prognos för när barn och personal kan återvända.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden