Hallandsposten

Så lyckas du med nyårsnatte­ns hälsolöfte­n

- Peter Hodor generalsek­reterare i Svenska Bowlingför­bundet

Inför det nya året väljer många hallänning­ar att avlägga ett nyårslöfte – vissa planerade och andra i fyrverkeri­smällarnas hetta. Rent statistisk­t kommer drygt hälften att hålla sina löften, men det finns sätt som kan hjälpa fler att nå sina mål. Fokusera på att börja med något i stället för att sluta – och glöm inte att ha roligt. Det skriver Peter Hodor, generalsek­reterare i Svenska Bowlingför­bundet.

HP debatt 12/1. Så här års har säkert en och annan i Halland valt att formulera ett nyårslöfte. Det vanligaste nyårslöfte­t handlar om den fysiska hälsan och på andra plats kommer löften om viktnedgån­g.

Löften som det finns fog för om man tittar på statistike­n – men också löften som för många grundar sig i känslor av att inte duga som man är. Då är det värt att komma ihåg att ett positivt formulerat löfte ger en större chans att lyckas.

Alldeles för få vuxna i Halland rör sig de rekommende­rade 150 minuterna per vecka. 33 procent rör sig för lite.

Samtidigt sitter alldeles för många hallänning­ar, 45 procent, stilla mer än sju timmar per dag. Fysisk aktivitet kan minska risken för typ 2-diabetes, hjärt-kärlsjukdo­m samt flera vanliga cancerform­er. Dessutom kan det bidra till psykisk hälsa, bättre sömn och ökad inlärning. Därför är det klokt att lova sig själv att få in mer fysisk aktivitet i någon form under 2024.

Det är en utmaning att hålla ett nyårslöfte och att skapa nya vanor. Forskning visar att just hur man formulerar nyårslöfte­t är viktigt.

Chanserna att hålla sina löften ökar nämligen för den som lovar att börja med något i stället för att sluta med något. Om målet är att få till ett hälsosamma­re liv är det därför bättre att formulera nyårslöfte­t i stil med: ”Jag ska börja gå av bussen en hållplats tidigare och promenera sista biten hem” eller ”Jag ska äta en god sallad vid sidan om varje måltid”, hellre än att lova att ”Jag ska sluta fastna framför skärmen” eller ”Jag ska sluta äta skräpmat och godis”.

Om man går från en stillasitt­ande vardag utan inslag av träning gäller det att göra det enkelt till en början, och att hitta en aktivitet som man tycker är rolig. På så sätt blir tröskeln inte för hög när man ska fortsätta med sin nya vana. Det finns ett stort utbud av aktivitete­r att välja mellan. Jag vill självklart slå ett slag för bowlingen – en rolig idrott som erbjuder arbete för både kroppen och hjärnan och går att spela i alla åldrar oavsett spelnivå. Men välj något som passar just dig.

"Jag vill självklart slå ett slag för bowlingen – en rolig idrott som erbjuder arbete för både kroppen och hjärnan.

Det är många som är öppna för att testa nya aktivitete­r i början av året.

Då gäller det att vi inom idrottsrör­elsen finns där för alla som är nya inom en sport och att vi introducer­ar aktivitete­n på ett inspireran­de sätt.

Det kan också bidra till att fler hallänning­ar lyckas hålla sina löften om hälsosamma­re vanor hela året – och förhoppnin­gsvis längre än så.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden