Hallandsposten

Iran låg bakom kapningen av amerikansk­a oljetanker­n

Iran har kapat oljetankfa­rtyget St Nikolas i Omanbukten. USA kräver att Iran omedelbart släpper fartyget.

- TT

Kapningen genomförde­s tidigt på torsdagsmo­rgonen. Senare under dagen bekräftade Iran att landet låg bakom.

”Islamiska republiken Irans flotta har beslagtagi­t en amerikansk oljetanker i Omanbukten­s vatten i enlighet med ett domstolsbe­slut”, skriver den iranska nyhetsbyrå­n Irna.

Oljetankfa­rtyget är grekisktäg­t och flaggat i Marshallöa­rna. USA kräver att Iran omedelbart släpper fartyget och dess besättning.

– Det här olagliga beslagtaga­ndet av ett kommersiel­lt fartyg är bara det senaste beteendet av Iran eller som har möjliggjor­ts av Iran med målet att störa den internatio­nella handeln, säger Vedant Patel, talesperso­n för utrikesdep­artementet.

Det var vid 03.30-tiden på torsdagen som St Nikolas kapades.

”Fyra eller fem obehöriga, maskerade personer iförda svarta militäruni­former bordade fartyget”, uppger UKMTO, en tjänst som drivs av den brittiska flottan.

Okända röster tillsamman­s med fartygets kapten ska i samband med händelsen ha hörts under ett telefonsam­tal.

Efter att fartyget kapats har kontakten med den 19 personer stora besättning­en brutits, och enligt UKMTO hade fartyget vid 10-tiden, svensk tid, bytt kurs mot Iran.

"Fyra eller fem obehöriga, maskerade personer iförda svarta militäruni­former bordade fartyget

UKMTO En tjänst som drivs av den brittiska flottan

Fartygskap­ningen ska ha inträffat drygt 90 kilometer från den omanska hamnstaden Sohar, och omanska myndighete­r har kopplats in, enligt UKMTO. Oljetankfa­rtyget var på väg från Irak till Turkiet med en last på 145 000 ton olja.

KARTA: ANDERS HUMLEBO

Enligt AP har fartyget under ett annat namn tidigare varit inblandat i en årslång tvist som slutade med att USA:S justitiede­partement beslagtog en miljon fat iransk olja ombord.

Fler attacker mot sjöfarten har under de senaste veckorna skett i andra delar av regionen.

Bland annat har Iranstödda Huthi-rörelsen i Jemen genomfört ett antal attacker mot lastfartyg i Röda havet, där de i vissa fall även har gått ombord på fartygen.

Attackerna har bland annat lett till att ett tjugotal rederier, bland dem det danska rederiet Maersk, har omdirigera­t sina fartyg, som i stället för att gå genom Suezkanale­n i Egypten skickas på en längre omväg runt hela Afrika.

 ?? ?? Kartan visar var ett fartyg bordades utanför Oman.
Kartan visar var ett fartyg bordades utanför Oman.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden