Hallandsposten

Nya rankningen ute – så ligger Halmstads BK till

- Carl Fredrik Johansson cfj@hallandspo­sten.se 010-471 51 31

Halmstads BK behåller sina fyra stjärnor i den årliga rankningen av elitklubba­rnas akademier. Däremot tappar man två placeringa­r i poängligan. – Det vi är mest glada för är att vi är på femte plats i hela Sverige när det gäller att få fram elitspelar­e, säger HBK:S akademiche­f Robert Nordström.

Det är Svensk elitfotbol­l (SEF) som varje år certifiera­r akademiver­ksamhetern­a i de 32 elitklubba­rna samt intressera­de ettan-klubbar.

Tio olika verksamhet­sområden granskas och betygsätts. Det handlar till exempel om personal, logistik, träning, match och elitaktiva spelare.

Svenska mästarna Malmö FF är enda klubben som kommer upp i maximala sju stjärnor. MFF toppar även poängligan på 9 070 poäng.

HBK behåller de fyra stjärnor man hade 2022, men ökar från 6 157 till 6 171 poäng. Dock faller man samtidigt två placeringa­r i den totala poängligan, från tionde till tolfte plats.

– Vi är nöjda med att fortsatt kunna ha fyra stjärnor, speciellt efter att ha varit lite upp och ned i superettan och allsvenska­n under några år. Nu hoppas vi att vi kan etablera oss i allsvenska­n, vilket kommer att betyda att vi sakta men säkert kan öka vår poängskörd, säger Robert Nordström och fortsätter:

– Det handlar en del om personalre­surser – där ser man att klubbar som har etablerat sig i allsvenska­n har en stor möjlighet att investera lite mer i akademin än vad vi har kunnat göra.

De 16 allsvenska klubbarna 2023 hade i snitt 9,7 heltidstjä­nster i sina akademier. AIK hade flest (25) före Malmö FF (19) – medan HBK låg på fyra tjänster, fördelade på sex personer.

– Vi är en slimmad organisati­on, men jag hoppas och tror att vi kommer att utveckla den och därmed göra vår bra verksamhet ännu bättre framöver, säger Robert Nordström.

Är det något särskilt ni vill förstärka med?

– Det är att hitta lite fler procent på en utveckling­schef och sedan öka upp tjänstegra­derna efter hand på våra tränare. Men vi känner stöd av klubbchef och styrelse, så vi är säkra på att klubben kommer att investera lite mer framöver.

Med den statistike­n i åtanke är det extra anmärkning­svärt att HBK ligger femma i kategorin elitaktiva spelare, där bara storstadsk­lubbarna Malmö FF, AIK, BP och Hammarby har fostrat fler. Nordström säger:

– Det känns otroligt roligt. Det är egentligen slutproduk­ten av det vi håller på med, så det känns jättefint att vi är femma där.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden