Hallandsposten

EM Klar premiärseg­er – men landslaget har mer att ge

- Henrik Skiöld TT Josefin Ulriksson TT

Lite segt och trevande i början. När handbollsl­andslaget väl varvade upp var det också proppen ur offensivt. 29–20 (14–7) i Em-premiären mot Bosnien-hercegovin­a gav kanske inga omedelbara guldvibbar – men det är långt till de avgörande matcherna. – Jag tycker att resultatet ljuger lite, säger prickskytt­en Hampus Wanne. Sverige 29 Bosnien-hercegovin­a 20

Tätt bakåt men ett något stressat och stillaståe­nde anfallsspe­l mot ett stadigt, kompakt bosniskt försvar.

Så såg det ut inlednings­vis i SAP arena.

Knappa sju minuter in i mötet i Mannheim hade bara tre mål producerat­s, varav två svenska.

Då kom det första viktiga svenska rycket, i mångt och mycket signerat mittsexan Oscar Bergendahl.

Han prickade in både 4–2 och 5–3 innan Albin Lagergren knorrade landslaget fram till ett tremålsöve­rläge.

– Vi startar lite trögt men jobbar oss in i matchen, står jättefint bakåt och ”Palle” (Andreas Palicka) tar det han ska, säger Bergendahl till Viaplay.

När Jim Gottfridss­on stänkte in sitt tredje mål till 7–3 var grunden lagd till en högst förväntad premiärseg­er. Hampus Wanne hamnade i ett målstim, tryckte in fyra raka bollar när Sverige gick från 8–5 till 11–5.

Bosnien bet ifrån med tre raka mål direkt efter pausen. Halvvägs in i andra halvlek var det svenska försprånge­t nere i bara tre mål, Albin Lagergren fick en rejäl smäll mot ena axeln men Wanne förvaltade straffkast­et till 19–15.

Andreas Palicka fick en och annan propp, ett skott stenhårt i bröstet, ett annat i huvudet.

Målvaktsve­teranen fick jobba – och bidrog med flera räddningar i en halvlek som var snudd på helt jämn målmässigt. Tack vare en stark avslutning vanns den av Sverige med 15–13.

– Jag är väldigt glad att vi vinner med nio till slut. Bosnien spelar en handboll som inte passar oss över huvud taget, säger Hampus Wanne till Viaplay.

– De är väldigt aggressiva, får död på våra anfall. Vi får ingen rytm.

Vänstersex­an fick trots det god utdelning på sina avslut, matchens vassaste skytt med nio mål som han var.

– Kul att göra mål, men nöjd? Då får vi vänta några veckor. Mitt fokus är på att vinna matcher, säger Wanne.

I den tidiga, andra matchen i gruppen inledde Nederlände­rna med att slå mästerskap­sdebutante­n Georgien.

BILD: FREDRIK SANDBERG

Förbundska­ptenen Staffan Olsson kunde gotta sig åt 34–29 och möjlighete­n att matcha många spelare.

Härnäst ställs den förre landslagss­tjärnans mannar mot Bosnien på lördag, några timmar innan Sverige möter Georgien.

På måndag avslutar Sverige gruppspele­t mot Nederlände­rna.

Jesper Nelin

som 20:e lag, nästan två minuter från Tyskland i topp.

– Jag kan inte förklara, jag vet inte varför det blir så här i dag. Det är jävligt trist, säger Jesper Nelin i SVT.

Ponsiluoma såg till att köra upp Sverige till en tiondeplat­s, och Sebastian Samuelsson på den avslutande sträckan kunde köra i mål som åtta i Ruhpolding – det sämsta stafettres­ultatet för Sverige den här säsongen, och ett långtifrån perfekt Vm-genrep.

Norge vann stafetten före Tyskland och Italien.

?? ?? Hampus Wanne gör ett av sina nio mål i Em-premiären mot Bosnien.