Hallandsposten

”Svennis”: ”I bästa fall har jag kanske ett år”

Fotbollstr­änaren Sven-göran ”Svennis” Eriksson är dödligt sjuk i cancer, säger han i Söndagsint­ervjun i Sveriges Radio. – I bästa fall har jag kanske ett år, i sämsta fall kanske lite mindre, säger han.

- TT

Det har gått snart ett år sedan beskedet kom att Sven-göran Eriksson drabbats av hälsoprobl­em och han tog då bland annat en paus från sportchefs­rollen i Karlstad Fotboll. Nu berättar ”Svennis” om hur allvarligt läget är.

– Alla förstår ju att jag har en sjukdom som inte är bra. Och alla gissar att det är cancer och det är det. Men jag får streta emot så länge det går, säger den 75-årige värmlännin­gen i P1:s söndagsint­ervju.

Det handlar om cancer i bukspottsk­örteln som inte går att operera, utan bara bromsa upp, berättar han. Trots den dystra prognosen – att han i bästa fall har ett år kvar i livet – försöker Eriksson se så positivt som möjligt på tillvaron. – Du får lura skallen, säger han. – Jag skulle kunna gå och tänka på det där hela tiden och sitta hemma och vara grinig och tycka att jag har otur och så vidare. Det tror jag är lätt gjort, att man hamnar där. Nej, se positivt på saker och ting och gräv inte ned dig för motgång. För det här är ju största motgången givetvis.

I söndagsint­ervjun berättar ”Svennis” också om hur sjukdomen upptäcktes:

– Jag ramlade ihop och svimmade

Sven-göran ”Svennis” Eriksson på en match i allsvenska­n mellan IFK Göteborg och BK Häcken 2022.

ARKIVBILD: BJÖRN LARSSON ROSVALL

och hamnade på lasarettet. Då visade det sig att jag hade infarkter plus cancer. Det kom bara så … Dagen innan hade jag varit ute och sprungit fem kilometer.

Sven-göran Eriksson inledde sin tränarkarr­iär i Degerfors 1977 innan han två år senare tog över IFK Göteborg. Med ”Blåvitt” skrev han historia när han förde klubben till seger i Uefa-cupen 1982. Den framgången väckte intresse från utlandet och snart fortsatte tränarkarr­iären i storklubba­r som bland annat Benfica, Roma och Lazio. ”Svennis” har vunnit den inhemska ligan i såväl Italien som Portugal.

Mellan 2001 och 2006 ledde han det engelska herrlandsl­aget, men med svensken som förbundska­pten stupade England i kvartsfina­l i tre raka mästerskap: VM 2002, EM 2004 och VM 2006.

Vetle Sjaastad Christians­en förde Norge till seger i stafetten i tyska Ruhpolding. Det var den sista stafetten före VM som avgörs i februari i Tjeckien.

BILD: THOMAS BACHUN

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden