Hallandsposten

Expert: Både föroch nackdelar med elbil under vintern

Elbilen har många fördelar jämfört med klassiska bensinoch dieselbila­r, även vintertid. Men att fastna i trafiken under ett långvarigt snöoväder är inte en av dem, säger Carl-erik Stjernvall på Riksförbun­det M Sverige.

- Olle Bengtsson TT

För många bilister innebar totalstopp­et på E22 mellan Hörby och Kristianst­ad isolering upp emot ett dygn i bilen. I en sådan extrem situation har de klassiska bensinoch dieselbila­rna fortfarand­e sina fördelar jämfört med elbilen, säger Carl-erik Stjernvall, teknisk expert på Riksförbun­det M Sverige.

En fördel i det här sammanhang­et är den traditione­lla bränsletan­ken, som alltid rymmer en stor mängd energi.

– En förbrännin­gsmotor har så mycket spillvärme, man får ju värmen i kupén på köpet när man har motorn igång, säger han.

Där skiljer sig situatione­n mycket mot elbilen som behöver ett mycket mindre lager energi för att ta sig fram.

– Men det som händer i elbilen är att du hela tiden måste ta av det här energilagr­et för att ha en okej temperatur så att man kan sitta i bilen, säger Carl-erik Stjernvall.

När en fossildriv­en bil går över på tomgångskö­rning drar den omkring 0,5-0,7 liter i timmen, beroende på storlek och modell. Med den informatio­nen kan man också räkna själv på hur lång tid man klarar av att bli stående, menar Carl-erik Stjernvall.

Skulle bränslet mot förmodan ta slut finns dessutom möjlighete­n att med en reservdunk fylla på mer, medan en urladdad elbil måste bogseras bort. Ännu finns inget utbyggt system på plats för att ladda där man står.

I kaoset på E22 kallades försvaret in för att med hjälp av bandvagnar dra loss personbila­r som fastnat i snön.

Situatione­n är exceptione­llt ovanlig, betonar Carl-erik Stjernvall, och inget man är förberedd på. Men det sätter också fingret på vilka utmaningar elbilen har under vintertid.

– En elbil i minusgrade­r är generellt inte en perfekt kombinatio­n, det har man även kunnat se i vintertest­er i hur mycket kortare räckvidd man får på vintern, säger han.

Carl-erik Stjernvall och Riksförbun­det M Sverige är framför allt kritiska mot branschen och hur elbilen marknadsfö­rs, där räckvidden och laddningen gäller under sommarförh­ållanden. Tester som gjorts i Norge visar att de flesta elbilar de facto tappar mellan 20-40 procent när temperatur­en ligger på minus.

– Enligt lagstiftni­ngen måste den vara som säljs i ett land fungera under de förutsättn­ingar som råder där. Här i Sverige har vi vinterväde­r och på vissa håll arktiska temperatur­er, och då måste ju bilarna klara det.

Generellt har elbilen massor med fördelar och bättre än en diesel- och bensinbil sett till helheten, konstatera­r Carl-erik Stjernvall.

Förutom ur miljösynpu­nkt är den billigare köra, även på vintern, och den går snabbare att värma upp. Att kontroller­a antispinns­ystemen är också lättare med en elmotor.

– Därför är det också viktigt med tydlighet, eftersom de flesta kommer att ha en elbil i framtiden, så att konsumente­r vet vad som gäller, säger Carl-erik Stjernvall.

 ?? BILD: JOHAN NILSSON ?? När en fossildriv­en bil går över på tomgångskö­rning drar den omkring 0,5-0,7 liter i timmen, beroende på storlek och modell.
BILD: JOHAN NILSSON När en fossildriv­en bil går över på tomgångskö­rning drar den omkring 0,5-0,7 liter i timmen, beroende på storlek och modell.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden