Hallandsposten

Hunden anföll barn och hund i Halmstad

Halmstad: Hunden som i måndags bet en tioårig pojke i Göteborg ska tidigare ha attackerat barn, bland annat i Halmstad. Enligt länsstyrel­sen ska hunden även ha bitit ihjäl en annan hund – också detta i Halmstad.

- Michael Larsson ml@hallandspo­sten.se 010-471 51 62

I måndags attackerad­es en tioårig pojke i Göteborg av en hund. Händelsen inträffade när pojken klev av en spårvagn i stadsdelen Kortedala. Till följd av attacken vårdas barnet på sjukhus för allvarliga skador i sin ena arm.

Hundägaren är skriven i Halland och det är inte första gången som hunden har attackerat barn, vilket GP var först att rapportera.

Enligt länsstyrel­sen i Halland skedde två incidenter i december förra året – en i Halmstad och en i Skåne.

– Det råder förundersö­kningssekr­etess. Men jag kan säga kort att i Halmstad är det ett litet barn som farit illa, som blivit attackerat av hunden i ett trapphus, säger Violeta Delgado, handläggar­e på länsstyrel­sen i Halland.

– Sammantage­t har det hänt tre incidenter i tre olika län, där den här hunden har bitit barn, fortsätter hon.

Violeta Delgado berättar att det i Jordbruksv­erkets hundregist­er står att hunden är en American staffordsh­ire terrier, men tillägger att det är oklart om hunden är renrasig eller inte.

Ytterligar­e en incident skedde förra året, då hunden ska ha bitit ihjäl en annan hund. Även den här händelsen utspelade sig i Halmstad, enligt länsstyrel­sen, efter vilken myndighete­n riktade krav mot ägaren.

– Vi fattade beslut om koppeltvån­g, munkorg och att en fysiskt stark person ska hålla i hunden när den rastas. Vi har försökt delge ägaren beslutet, med stämningsm­an, men har inte lyckats, säger Violeta Delgado och berättar att det från början var oklart vem som var djurägare.

Enligt länsstyrel­sen ska det vid samtliga incidenter ha varit olika personer som har haft hand om hunden. Från början stod det inte klart för myndighete­n att det rörde sig om samma hund.

Vad händer nu?

– Hunden är på ett djurhem. I dagarna tar vi över ärendet från polisen, och därefter ska vi göra en veterinäru­ndersöknin­g och en mentalbesi­ktning av hunden. Efter det kan man skriva ett beslut om vad det är som ska ske med den, svarar Violeta Delgado.

Kan det bli fråga om avlivning?

– Det finns självklart en stor risk att det kan landa i det, om man ser till historiken och allt som har hänt kring hunden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden