Hallandsposten

Wapnö får ny ägare – köps av Profuragru­ppen

- Cicki Gustafsson cg@hallandspo­sten.se 010-471 51 24

Halmstad: Wapnö AB får ny ägare. Det svenska företaget Profuragru­ppen har förvärvat samtliga aktier i bolaget. Slottet, marken, djuren och alla verksamhet­er ingår i affären – vars prislapp är hemlig.

– Vi är väldigt glada över att ha fått en ägare som vill fortsätta utveckla Wapnö, säger Lennart E Bengtsson, ordförande för Wapnö AB.

Han berättar att Wapnö AB varit till salu i fyra års tid, men att det hela skötts väldigt diskret.

– Det har inte varit någon brådska, utan det viktiga har varit att hitta rätt köpare. För att fortsätta växa behöver Wapnö AB en långsiktig investerar­e som också har bredden – och det har vi fått nu.

Både personalen och alla verksamhet­er på Wapnö gård följer med i ägarbytet. Så även Lennart själv, som är den som hållit i affären från Wapnös sida.

– Ja, jag kommer att vara med och lotsa över verksamhet­en. Sedan får vi se vad de nya ägarna vill utveckla och förändra, säger han.

Dagens huvudägare i Wapnö AB, familjen Staël von Holstein, bor inte själva på godset.

– Nej, de har bostäder på andra håll i kommunen. Slottet används bara för Wapnös verksamhet­er, berättar Lennart E Bengtsson.

Om Profura har han bara gott att säga.

– Jag har förstås träffat deras representa­nt rätt många gånger vid det här laget och jag vet att det finns ett stort intresse för jordbruk. Genom köpet kommer Wapnö att ingå i samma koncern som till exempel Stensåkra, Olle Svensson bär, Texas Food, Yesbox, Trivselhus, Lb-hus och ytterligar­e cirka 40 bolag, så det ger en stor tyngd som är idealisk för Wapnös framtida utveckling.

Förutom att Wapnö AB nu ska kunna utveckla sina verksamhet­er spelar även översiktsp­lanen för Halmstad en viss roll för försäljnin­gen.

– Wapnö har industrima­rk i Fastarp som nu går att förädla, enligt planen. Även där kommer de nya ägarnas kunnande väl till pass, säger Lennart E Bengtsson.

Investerin­gsbolaget Profuragru­ppens ägare och grundare är Bernt Ivarsson. Familjen har erfarenhet av lantbrukso­ch skogsdrift, bland annat genom att sonen David Ivarsson i 25 år drivit gården Stora Bränna utanför Lilla Edet. Han ser nu fram emot att även få in Wapnö i koncernen.

– Vi är glada över affären och ser goda utveckling­smöjlighet­er för Wapnö AB. På sikt vill vi utveckla verksamhet­en men vi har inga omedelbara planer. Till en början kommer vi att köra vidare på samma sätt som nu. Men jag hoppas att vi ska kunna föra in ny energi i bolaget.

David Ivarsson berättar att det populära kosläppet kommer att finnas kvar, liksom julmarknad­en och andra evenemang på Wapnö slott.

– Det är roligt att Wapnö är publikt, konstatera­r han.

I likhet med Lennart E Bengtsson vill han inte kommentera prislappen på affären.

– Nej, den har jag inget att säga om. Men vi kommer att tillträda den 2 maj i år. Det ser jag fram emot.

Wapnö Gård har en lång historia och har sedan 1300-talet varit ett av de främsta godsen i Sverige. På gården finns kor, kalvar, mejeri, bryggeri, gårdsbutik, hotell och konferensa­nläggning. Wapnö äger och arrenderar cirka 3000 hektar åker- och betesmark samt cirka 430 hektar skog. Därmed att godset en av Hallands största markägare.

 ?? ARKIVBILD: ROGER LARSSON ?? ”Vi är väldigt glada över att ha fått en ägare som vill fortsätta utveckla Wapnö”, säger Lennart E Bengtsson, ordförande för Wapnö AB.
ARKIVBILD: ROGER LARSSON ”Vi är väldigt glada över att ha fått en ägare som vill fortsätta utveckla Wapnö”, säger Lennart E Bengtsson, ordförande för Wapnö AB.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden