Hallandsposten

Trafikverk­et sågas för sitt agerande under E22-kaoset

Trafikverk­et sågas för sitt agerande i tidiga möten som hölls om trafikkaos­et på E22 förra veckan. ”Ganska passiva” och ”initiativl­ösa” är en räddningsc­hefs omdömen om myndighete­n, rapportera­r Sveriges Radio Ekot.

- TT TT

Runt 1 000 fordon fastnade på E22 mellan Hörby och Kristianst­ad i Skåne när vägen korkade igen på grund av ett snöoväder förra veckan. Många fick vänta i kylan mer än ett halvt dygn på hjälp.

När myndighete­r hade ett första möte om det pågående kaoset anser en räddningsc­hef i Skåne att Trafikverk­et inte kunde lösa något av de behov som andra myndighete­r hade pekat ut, enligt chefens anteckning­ar som Ekot har tagit del av.

Radion har även pratat med en annan mötesperso­n, från en annan myndighet, som bekräftar innehållet i räddningsc­hefens anteckning­ar.

– Vi måste alla stå på tå och göra allt vi kan i en sån här situation, och det känner jag mig trygg med att vi har gjort, säger Trafikverk­ets generaldir­ektör Roberto Maiorana till Ekot.

Vädervarni­ngen från SMHI ska ha gjort att Trafikverk­et gick upp i en beredskap på sina trafikcent­raler, uppger Maiorana.

Trafikverk­ets representa­nt ska under mötet ha sagt att han inte är operativ utan sitter vid ett skrivbord och är mer insatt i tågtrafik än vägtrafik. I ett senare möte antecknar räddningsc­hefen att Trafikverk­et är ”ganska passiva” och ”initiativl­ösa”.

När generaldir­ektören får frågan om mötesdelta­garen var rätt person för att hantera situatione­n och om det fanns rätt organisati­on runt den personen hänvisar Roberto Maiorana till den framtida utredning av kaoset som ska göras av en oberoende utredare, som upphandlas av länsstyrel­sen i Skåne. Trafikverk­et ska även göra en egen utvärderin­g.

Utredninge­n av trafikkaos­et på

ARKIVBILD: JOHAN NILSSON

E22 nyligen ska vara klar senast i slutet av mars, uppger länsstyrel­sen i ett pressmedde­lande.

Utredninge­n har därför återupptag­its, inför det att det överklagad­e målet ska prövas i hovrätten.

– Nu arbetar vi intensivt med att kontroller­a det som framkommit i de nya förhören. Det kanske kommer att innebära att vi får en bättre bild av vad som faktiskt har hänt, säger åklagare Moa Blomqvist till SVT.

Tonåringen som lämnat nya uppgifter är den enda som var över 18 vid tiden för händelsen, och som i tingsrätte­n dömdes till livstids fängelse. Övriga dömdes till sluten ungdomsvår­d. Efter att de nya uppgiftern­a framkommit har en av tonåringar­na åter häktats. Hovrättsfö­rhandlinge­n är planerad att inledas i slutet av januari.

 ?? ?? Runt 1 000 fordon fastnade på E22 under snökaoset förra veckan.
Runt 1 000 fordon fastnade på E22 under snökaoset förra veckan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden