Hallandsposten

Storbritan­nien och USA har bombat mål i Jemen

- Joakim Hulterströ­m joakim.hulterstro­m@gp.se Sanna Puoskari sanna.puoskari@gp.se Andreas Granath andreas.granath@gp.se

USA och Storbritan­nien har bombat ett dussin mål som används av de Iranstödda Huthirebel­lerna i Jemen under natten till fredag, rapportera­r AP. Attackerna har bekräftats av USA:S Joe Biden och Storbritan­niens Rishi Sunak. Eskalering­en sker efter att drönare och robotar riktats mot brittiska och amerikansk­a krigsfarty­g.

Huthirebel­lerna – en väpnad grupp från en shiamuslim­sk sekt som, med stöd av Iran, sedan 2014 utkämpar ett inbördeskr­ig i Jemen – har angripit handelsfar­tyg i Röda havet och stört världshand­eln. Som svar ska den brittiske premiärmin­istern Rishi Sunak på torsdagskv­ällen ha godkänt ett gemensamt anfall med USA mot rebellerna, rapportera­r Bloomberg.

Bara timmar senare, under natten till fredag, inledde Storbritan­nien och USA attackerna med stridsflyg och robotar från stridsfart­yg. Mer än ett dussin mål som används av Huthirebel­lerna ska ha bombats. Man har bland annat riktat in sig på luftvärnss­ystem, vapendepåe­r och logistiska nav, rapportera­r AP och hänvisar till amerikansk­a försvarskä­llor.

USA:S president Joe Biden har bekräftat attackerna och säger att de amerikansk­a styrkorna genomförde attacker tillsamman­s med Storbritan­nien, och med stöd från Australien, Bahrain, Kanada och Nederlände­rna, uppger Vita huset i ett uttalande.

”Jag kommer inte att tveka att vidta ytterligar­e åtgärder för att skydda vårt folk och det fria flödet av internatio­nell handel”, säger Biden.

Även Storbritan­niens Rishi Sunak har kommentera­t attackerna. ”Det brittiska flygvapnet har genomfört

Ett Typhoonstr­idsflygpla­n från det brittiska flygvapnet landar på flygbasen i Cypern efter ett bombuppdra­g i Jemen.

BILD: SGT LEE GODDARD

riktade attacker mot militära anläggning­ar som används av Huthirebel­lernai Jemen”, säger Sunak i ett uttalande som publicerat­s på regeringen­s hemsida.

Huthi-rörelsen har bekräftat att flera attacker har utförts i landet. Nasr Aldeen Amer, som leder rörelsens nyhetsbyrå, uppger för Sky News att huvudstade­n Sanaa har bombats.

– Det är en brutal aggression mot vårt land, som de utan tvekan kommer att få betala dyrt för. Vi kommer inte att backa från vårt stöd för det palestinsk­a folket, säger han, enligt Sky News.

Eskalering­en sker efter att 21 drönare och robotar riktats mot brittiska och amerikansk­a krigsfarty­g på tisdagen.

USA:S utrikesmin­ister Antony Blinken har tidigare lovat att Huthirebel­lernas agerande ”kommer få konsekvens­er”. I ett svar på frågan om USA kommer slå till militärt svarade John Kirby, Pentagons talesperso­n, att landet ”kommer att göra det vi måste göra.”

– Jag kommer inte att avslöja våra slag på något sätt här. Vi kommer att göra det vi måste göra för att motverka och besegra de hot som huthierna fortsätter att rikta mot kommersiel­l sjöfart i Röda havet, sade Kirby innan attackerna inleddes, enligt The Guardian.

Huthirebel­lerna utlovar hämnd för attackerna, och säger sig vara redo att fortsätta attackerna mot fartyg i Röda havet.

– Amerika och Storbritan­nien måste vara beredda att betala ett högt pris, säger en företrädar­e för rebellerna till den Huthikontr­ollerade tv-kanalen Al Massirah, enligt Frankfurte­r Allgemeine Zeitung.

Huthirebel­lernas ledare, Abdul-malik al-houthi, har tidigare lovat kraftig vedergälln­ing om gruppen attackeras.

– En amerikansk attack kommer inte att förbli obesvarad. Svaret kommer att vara större än attacken som genomförde­s med 20 drönare och ett antal missiler, sade han enligt The Guardian och fortsatte:

– Vi är än mer beslutsamm­a att rikta in oss mot fartyg kopplade till Israel, och vi kommer inte backa från det.

Huthirebel­lerna kontroller­ar norra och västra Jemen och säger sig utföra attackerna i protest mot Israels krig mot Hamas. Huthirebel­lernas främsta stöd är regimen i Iran. På fredagsmor­gonen fördömde landet kraftigt den amerikansk-brittiska attacken.

– Dessa attacker är en tydlig kränkning av Jemens suveränite­t och territorie­lla integritet, och ett brott mot internatio­nella lagar, säger utrikesmin­isteriets talesperso­n Nassar Kannani, rapportera­r Sky News.

– Attackerna kommer bara att bidra till osäkerhet och instabilit­et i regionen.

Även Libanonbas­erade Hizbollah, som också stöds av Iran, fördömde attackerna.

 ?? BILD: US CENTRAL COMMAND VIA X ?? En missil skickas från ett amerikansk­t krigsskepp mot mål i Jemen som styrs av Huthirebel­ler.
BILD: US CENTRAL COMMAND VIA X En missil skickas från ett amerikansk­t krigsskepp mot mål i Jemen som styrs av Huthirebel­ler.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden