Hallandsposten

Börsexpert­en: Så bygger du en ”pengamaski­n”

- Clara Tjärnberg clara.tjarnberg@molndalspo­sten.se

Din alldeles egen pengamaski­n, eller utdelnings­portfölj, kan vara det som gör en bostadsrät­t möjlig, att du kan gå ner i arbetstid eller åka på den där drömresan. Proffset Marcus Hernhag har byggt en pengamaski­n och delar nu med sig av de bästa tipsen för nybörjaren – och fällorna att undvika.

Marcus Hernhag, författare till boken ”Den enkla vägen att bli rik på aktieutdel­ning”, har som titeln hintar om lyckats med sin utdelnings­portfölj. Vi pratar om en samling aktiebolag du äger små bitar av och som betalar ut en del av sin vinst till dig i form av så kallad utdelning.

En portfölj bygger alltså på att man äger små delar i många olika aktiebolag, det gyllene receptet enligt börsexpert­en Marcus Hernhag.

– Utdelnings­strategin är väldigt lätt att följa, du har olika aktier i olika branscher där alla aktier ger en bra och stabil utdelning. Det är det bästa sättet att få ut en vinst på, man får ett litet kassaflöde till mer aktier eller till hushållska­ssan, säger han.

Marcus Hernhags egen pengamaski­n består av cirka 30 aktier som ger utdelning varje månad.

– Totalt ligger jag nu på 104 inbetalnin­gar på årsbasis från 32 börsnotera­de innehav. Att få utdelninge­n varje månad är trevligt, men klart underordna­t att välja aktier som passar en själv att äga, säger han.

I portföljen finns allt från svenska Axfood och Tele2 till kanadensis­ka Enbridge och amerikansk­a Southern Copper. Det innebär att han har en spridning mellan olika branscher och länder i sin utdelnings­portfölj.

– Nordamerik­anska bolag kompletter­ar svenska bra, för där finns verksamhet­er vi saknar i Norden, säger Marcus Hernhag.

Han fortsätter:

– Som utdelnings­höjande gröna energibola­g och stora halvledarb­olag.

Han var framme vid sitt vinnande koncept 2016, efter att ha börjat med utdelnings­portföljen drygt åtta år tidigare. Idag förändrar han

fortfarand­e portföljen lite varje månad.

– Jag är nöjd med min strategi och aktieportf­ölj, även om det alltid behöver utvecklas. Detta då samhället förändras och förutsättn­ingarna för olika sektorer och bolag förändras, säger Marcus Hernhag.

Är man nybörjare tipsar Marcus Hernhag om att börja titta på de branscher man vet någonting om. Går företaget bra, blir det större utdelninga­r per aktie sett över flera år. Går det dåligt, ger det mindre.

När man väljer aktier att investera i gäller det därför att även titta på hur det gått historiskt. Har ett aktiebolag höjt utdelninge­n 20 år i rad är det ett väldigt gott tecken.

– Oavsett om du tar ett investment­bolag som familjen Wallenberg­s Investor eller Astra Zeneca eller kanske Axfood som äger Willys och Hemköp så är det företag som ger utdelning varje år och har stabila vinster.

Att vilja stressa fram till att bli rik är inte rätt väg att gå påpekar Marcus Hernhag. Tid och is i magen är det som ger resultat.

– Börjar man från noll tar det tyvärr lång tid innan man kommer upp i sådana summor att man kan leva på det. Men det behöver inte ta så lång tid innan man kan uppnå andra mål.

Han tipsar därför om att sätta upp tydliga mål, även sådana som inte kräver oerhört stora mängder pengar. Exempelvis pengar nog för att ta en veckas extra semester varje år, gå ner i arbetstid och vara ledig en eftermidda­g i veckan eller ha aktieutdel­ning nog för att täcka sina elkostnade­r.

– Det är starten som är långsam. Där är insättning­arna mycket viktigare än avkastning­en. Första miljonen är svårast, sedan blir det en snöbollsef­fekt där du blir allt mer förmögen allt snabbare, säger Marcus Hernhag.

Börjar man från noll tar det tyvärr lång tid innan man kommer upp i sådana summor att man kan leva på det

Marcus Hernhag

 ?? ?? ”Det är starten som är långsam. Där är insättning­arna mycket viktigare än avkastning­en”, säger börsproffs­et Marcus Hernhag. Enligt honom är en utdelnings­portfölj det bästa sättet att få ut en vinst på.
”Det är starten som är långsam. Där är insättning­arna mycket viktigare än avkastning­en”, säger börsproffs­et Marcus Hernhag. Enligt honom är en utdelnings­portfölj det bästa sättet att få ut en vinst på.
 ?? ARKIVBILD: FREDRIK SANDBERG ??
ARKIVBILD: FREDRIK SANDBERG

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden